Alles over stoven

Ingediend door beheerder op do, 03/30/2023 - 09:10

Een zacht, mals en kruidig stoofpotje smaakt misschien wel het best op een koude dag. Nog een groot voordeel: je huis gaat er heerlijk van ruiken. Je hebt niet veel nodig om te kunnen genieten van dit warme gerecht. Slechts basisingrediënten als een scheutje kookvocht, een handje verse kruiden en wat aandacht.

Wat houdt stoven in?

Een biefstuk snel op de grill leggen, is makkelijk en smaakvol. Een sappige zalm in de koekenpan is in een oogwenk klaar en altijd genieten. Maar juist de tijd nemen om een stoofpot te bereiden: ook dat is heerlijk. Stoven betekent dat je vlees, vis of groenten klaarmaakt met lage temperaturen en een ruime hoeveelheid vocht. Vaak gebeurt dit op het fornuis, maar het is ook mogelijk het in de oven te doen.  

Hollandse en Franse stoofpotten

Nederland houdt wel van stoofpotten. Denk maar aan onze oer-Hollandse hachee en hazenpeper. Frankrijk kent ook meerdere stoofschotels, zoals boeuf bourguignon met rode wijn en ui. En blanquette de veau, klein stukjes kalfsvlees in een blanke saus met ei en witte wijn. Bon appetit!

Mediterrane stoofpotten

In Italië sudderen ze graag grote stukken vlees. Een stoofschotel heet daar ‘stracotto’. Dat betekent overgaar. Nemen we een kijkje bij hun buren, dan zien we dat de Grieken graag lamsvlees met citroen en ei combineren. De Spanjaarden maken het stoofvocht graag af met amandelen en knoflook. Dat is ook heerlijk. 

Buiten Europa

Natuurlijk zijn er niet-Europese keukens met heerlijke stoofpotten. Mexicanen voegen rode pepers en soms chocolade (ja, echt!) aan gerechten toe. Indiase koks zijn een ster in het creëren van rijke stoofpotten met specerijen. In Indonesië is kokosmelk een geliefd ingrediënt en in Marokko zijn ze dol op fruit. En Thailand? Daar vind je vaak vissaus en limoensap in de stoofpot.  

Vlees voor in de stoofpot

Niet alle soorten vlees zijn geschikt om te worden gestoofd. Sappige biefstukken en lamskoteletjes gaan er niet lekkerder van smaken. Maar andere soorten rundvlees, varken en lam zijn perfect. Dat vlees heeft namelijk de tijd nodig om lekker mals en zacht te worden. Ook kip en vis past goed in een stoofpot. De stooftijd is dan vrij kort. Zo heeft een kip een half uur tot een heel uur nodig en vis maar een kwartier.

Groente in de stoofpot

Stoofpotjes met champignonaardappelen of knolselderij laten zien dat je met alleen groente iets heerlijks op tafel zet. Italianen gebruiken vaak bleekselderij, wortel en ui. In Noord-Afrikaanse stoofpotten sudderen ze ook groenten kort mee, in grove stukken gesneden zodat ze heel blijven. Hoe lang je groente stooft, ligt eraan. Zo doen winterwortels er twee keer zo lang over om te garen dan broccoli.

Hoe maak je stoofpot klaar?

Stoven doe je lekker lang en op een lage temperatuur. Zorg dat het vlees niet te heet wordt. Dan trekken de eiwitten samen en wordt het vlees droog. Wil je het vlees een mooie kleur geven? Bak ‘m dan eerst kort aan. Dit doe je in boter of olie. Voeg daarna vocht toe, zoals wijnbierfondbouillon of water.  

Ga voor een onweerstaanbare smaak en voeg de juiste kruiden toe. Bijvoorbeeld laurierblad en kruidnagel. Wil je het vlees mals krijgen? Dan werkt iets zuurs altijd goed, waaronder wijn, azijn of citroen. De hoeveelheid vocht is ook belangrijk. Zet het vlees half of bijna onder in het vocht.  

Tip 1: Sudderplaatje

Op een normaal gasfornuis is het lastig om de temperatuur laag te houden. Gebruik daarom een vlamverdeler, ook wel bekend als een ‘sudderplaatje’.  

Tip 2: Aanbakken

Bak nooit te veel tegelijk in de pan. Anders kan het vochtvlees niet snel genoeg verdampen en kookt je stoofpotje. Braad daarom porties aan, zo'n drie ons per keer.  

Tip 3: Dikkere saus

Wil je de saus dikker maken? Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.

Tip 4: Champignons

Bak champignon apart en op het laatste moment. Zo bewaart de groente zijn krachtige smaak.  

Tip 5: Gedroogd fruit

Pruimen en abrikozen vind je terug in de Marokkaanse tajines, maar denk ook aan konijn met pruimen, een gerecht uit Vlaanderen. Afhankelijk van de stooftijd blijft het fruit heel of valt het uit elkaar. 

Tip 6: Groene kruiden

Voeg fijngesneden, verse groene kruiden pas 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd aan een stoofgerecht toe. Anders verliest het zijn smaak. Steeltjes van peterselie of koriander mag je wel wat langer meestoven. Haal ze wel uit de pan, voordat je het stoofpotje serveert. 

 

author_id
2263604
Slug
alles-over-stoven
author_username
smulweb