Hoe rooster je een pompoen in de oven?

Ingediend door beheerder op do, 04/20/2023 - 08:37

De pompoen laat zich vooral met Halloween zien, maar eng is de groente niet. Het is een heerlijk ingrediënt voor gerechten, zoals in een soep, een stoofpot of quiche. Koop je een hele pompoen, dan is het even zoeken hoe je met zo’n flink stuk omgaat. Om je een handje te helpen, vertellen we hoe je een pompoen roostert.

Wat je nodig hebt om een pompoen te roosteren

Ga je een pompoen roosteren? Dan heb je het volgende nodig: een scherp mes, ovenschaal, bakblik en eventueel een keukenmachine. En een pompoen natuurlijk.

Verwarm de oven voor

Verwarm de oven voor op 180 graden. Houd er rekening mee dat de temperatuur per oven kan variëren. Sommige ovens hebben een temperatuur tussen de 175-200 graden. Kijk dus goed naar de handleiding van je oven en pas de temperatuur hierop aan

Bereid de pompoen voor

Was de pompoen en droog hem vervolgens af. Maak vervolgens rondom inkepingen in de pompoen. Hoeveel inkepingen je moet maken, hangt af van de grootte van de pompoen en het type pompoen. Over het algemeen zijn 6-10 inkepingen voldoende.

Plaats de pompoen in de oven

Plaats de pompoen in een lage ovenschaal met een laagje water van 1 cm diep. Of plaats de pompoen direct op het rooster. Zorg er wel voor dat je een bekleed bakblik eronder zet om vocht op te vangen. Smeer eventueel de schil van de pompoen in met olie om verbranding te voorkomen.

Rooster de pompoen

Laat de pompoen in de oven liggen, totdat je makkelijk door de schil heen kunt prikken met een vork. Dit duurt gemiddeld 45-60 minuten. Let op: de pompoen is erg heet als hij uit de oven komt. Laat ‘m een half uurtje afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat.

Snijd de pompoen door de helft

Snijd de afgekoelde pompoen door de helft. Haal vervolgens de draden en zaden eruit, die gebruik je niet. Schep het vruchtvlees eruit voor de gewenste toepassing.

Pureren

Als je wilt, kun je het vruchtvlees pureren in een blender of keukenmachine. Bijvoorbeeld om babyvoeding of pompoenpuree van te maken. Je kunt dit 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Extra tips voor het roosteren van pompoen

  • Rooster meerdere pompoenen tegelijk om tijd en energie te besparen.
  • Je kunt de pompoen ook halveren voordat je hem in de oven plaatst. Verwijder de draden en zaden en leg de helften met de platte kant naar beneden op een bakplaat. Besprenkel met olie en rooster ongeveer 30 minuten in de oven.
  • De harde schil van pompoen wordt zachter in de magnetron. Maak een paar inkepingen en verwarm de pompoen gedurende 2-3 minuten op hoog of halfhoog vermogen.
author_id
2263604
Slug
rooster-je-pompoen-in-de-oven
author_username
smulweb