Menu samenstellen: zo doe je dat

Ingediend door beheerder op zo, 04/09/2023 - 14:21

Deze avond wil je uitpakken, een meergangenmenu serveren en gasten met heerlijke smaken verrassen. Het wordt extra genieten als je gerechten in de juiste volgorde serveert. Ontdek hoe je een heerlijk menu samenstelt, zodat je de beste keuzes maakt.  

Amuse

Een amuse is een klein gerecht dat je binnen één of twee happen op hebt. Het is bedoeld om de smaakpapillen aan te wakkeren. Vaak leg je een amuse op een lepel, toastje of in een glaasje. Of wat dacht je van een lekkere oester? Heerlijk met een glaasje champagne erbij. 

Mini caprese amuse op een lepel

Mini caprese amuse op een lepel

6 ingrediënten

5 min

Carpaccio-amuse in glaasje

Carpaccio-amuse in glaasje

6 ingrediënten

10 min

Oesters met klassieke vinaigrette

Oesters met klassieke vinaigrette

5 ingrediënten

25 min

Pittige knoflooktoast met tomaat

Pittige knoflooktoast met tomaat

4 ingrediënten

10 min

Hamrolletjes met meloenbasilicumtartaar

Hamrolletjes met meloenbasilicumtartaar

6 ingrediënten

15 min

Koud voorgerecht

Een koud voorgerecht kun je vaak al van tevoren klaarmaken. Da’s handig! Maak het jezelf nog makkelijker met een avocado-zalmtartaar of hasselback met tomaat en mozzarella. Snel te bereiden én heel lekker. 

Zie de opbouw van een diner als een smaakreis. Iedere gang krijg je een ander smakenpallet voorgeschoteld. Om de eenheid te bewaren, kun je ervoor kiezen om te koken met een thema, zoals de lente of Italiaanse keuken. 

Tomaat-mozzarella hasselback

Tomaat-mozzarella hasselback

4 ingrediënten

5 min

Avocado-zalmtartaar

Avocado-zalmtartaar

8 ingrediënten

20 min

Caesarsaladeschuitjes

Caesarsaladeschuitjes

5 ingrediënten

15 min

Steak tartaar

Steak tartaar

7 ingrediënten

25 min

Vermout-zalmcocktail met gepekelde citroen

Vermout-zalmcocktail met gepekelde citroen

11 ingrediënten

NaN min

Soep

Na de koude amuse en het hoofdgerecht, is het tijd voor een warm hapje. Zet een heerlijke soep op je menu, al helemaal als het buiten koud is. Zo kunnen je gasten zich lekker opwarmen. Gebruik bijvoorbeeld een groente als hoofdingrediënt, zoals courgette en pompoen. En is het zomer? Dan zit je altijd goed met een gazpacho, een koude soep, die je overigens ook als amuse kunt serveren. 

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

9 ingrediënten

210 min

Bisque

Bisque

6 ingrediënten

35 min

Wortelsoep met gember

Wortelsoep met gember

9 ingrediënten

30 min

Romige knoflooksoep met gepocheerd ei

Romige knoflooksoep met gepocheerd ei

7 ingrediënten

25 min

Romige kreeftensoep met zeevruchten

Romige kreeftensoep met zeevruchten

3 ingrediënten

15 min

Warm voorgerecht

We sluiten het eerste deel van het menu af met een warm voorgerecht. Je kunt ervoor kiezen om een pasteitje, quiche of gevulde portobello klaar te maken. Serveer kleine porties, zodat je gasten hun buik nog niet rondeten. Er komen namelijk nog veel meer lekkere gangen aan. 

Springrolls met bloemen

Springrolls met bloemen

9 ingrediënten

20 min

Vegapasteitje met paddenstoelenragout en cranberry’s

Vegapasteitje met paddenstoelenragout en cranberry’s

9 ingrediënten

40 min

Minizalmquiche met broccoli

Minizalmquiche met broccoli

9 ingrediënten

50 min

Gevulde portobello's met kaas

Gevulde portobello's met kaas

9 ingrediënten

35 min

Paddenstoelenrunderbouillon met bladerdeegdakje

Paddenstoelenrunderbouillon met bladerdeegdakje

11 ingrediënten

40 min

Spoom

Je hebt je gasten met heerlijke gerechten omvergeblazen. Tijdens deze gang geef je iedereen een kleine pauze. Met een spoom neutraliseer je de smaakpapillen, zodat iedereen zich kan voorbereiden op de gangen die nog komen. Je maakt dit gerecht met sorbetijs en mousserende wijn en plaatst de twee ingrediënten in een champagneglas. 

I Heart - Cava Brut - 750ML

I Heart - Cava Brut - 750ML

 

750 ml.

599

7,99/liter

 

Marsigny - Crémant de Bourgogne - Brut - 750ML

Hamersma

Marsigny - Crémant de Bourgogne - Brut - 750ML

 

750 ml

999

13,32/liter

 

Jumbo Citroen Sorbetijs 275g

Vriesvers

Jumbo Citroen Sorbetijs 275g

 

275 g

175

3,50/liter

 

Jumbo Sorbetijs Tropical Fruit 100g

Vriesvers

Jumbo Sorbetijs Tropical Fruit 100g

 

100 g

149

7,45/liter

 

Jumbo Tropisch Sorbetijs 275g

Vriesvers

Jumbo Tropisch Sorbetijs 275g

 

275 g

159

3,18/liter

 

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht is de ster van de show. De hoofdrolspeler in jouw film. Laat deze gang dus schitteren. Dat doe je door eerst het hoofdgerecht te kiezen en daarna pas de andere gangen in te vullen. Serveer je bijvoorbeeld een goed stuk vlees, kies dan een vegetarische maaltijd of een lekker visje als voorgerecht.  

Knolselderijsteak met geroosterde wortelen

Knolselderijsteak met geroosterde wortelen

3 ingrediënten

30 min

Wildzwijnsteak met appel-uiensaus

Wildzwijnsteak met appel-uiensaus

9 ingrediënten

50 min

Snelle tortellini met romige citroenprei

Snelle tortellini met romige citroenprei

5 ingrediënten

20 min

Gebakken tonijn met vers gewokte groenten

Gebakken tonijn met vers gewokte groenten

5 ingrediënten

20 min

Vega kaasschnitzel met gepofte zoete aardappel

Vega kaasschnitzel met gepofte zoete aardappel

10 ingrediënten

60 min

Bijgerecht

Een hoofdgerecht maak je compleet met een bijgerecht. Denk aan een salade of groenteschotel. Heb je veel eters op bezoek? Maak dan meerdere bijgerechten, zo is er voor ieder wat wils. Overigens is het altijd slim om allerlei smaken op tafel te zetten. Zo prikkel je namelijk de smaakpapillen en wordt het extra genieten.  

Gestoofde prei met spekjes en tijm

Gestoofde prei met spekjes en tijm

4 ingrediënten

30 min

Salade met vijg en gebakken ricotta

Salade met vijg en gebakken ricotta

7 ingrediënten

35 min

Geroosterde spruiten met geitenkaas

Geroosterde spruiten met geitenkaas

4 ingrediënten

45 min

Salade van parelcouscous en gegrilde asperges

Salade van parelcouscous en gegrilde asperges

9 ingrediënten

30 min

Hasselback-truffelaardappeltjes

Hasselback-truffelaardappeltjes

5 ingrediënten

80 min

Kaasgerecht

We zijn bijna bij het zoete gedeelte aangekomen. Maar voordat het zo ver is, schotel je nog iets hartigs voor: een kaasgerecht. Maak een kaasplankje en koppel daar bijvoorbeeld een thema aan. Kies Franse kazen, ga volledig Italiaans of houd het bij Hollands. Serveer met druiven, vijgenbrood, honing en een handje nootjes voor de variatie.  

Kies & Mix Kaasplankje

Kies & Mix Kaasplankje

1384

Set

Jumbo Port Salut Kaas 50+ ca. 185g

THT logo

Jumbo Port Salut Kaas 50+ ca. 185g

7+ dagen vers

 

353

19,06/kilo

 

Jumbo Amandel Vijgen Brood 200g

Jumbo Amandel Vijgen Brood 200g

 

200 g

229

11,45/kilo

 

Jumbo Druiven Wit Pitloos 500g

THT logo

Jumbo Druiven Wit Pitloos 500g

4+ dagen vers

500 G

279

5,58/kilo

 

Jumbo Kruidenkaas Italiaanse Stijl 50+ ca. 250g

THT logo

Jumbo Kruidenkaas Italiaanse Stijl 50+ ca. 250g

8+ dagen vers

 

437

17,49/kilo

 

Taart met vruchten

De dessert-liefhebbers moesten er even op wachten, maar gelukkig wordt geduld altijd beloond. Want met deze gang begint het genieten van zoete lekkernijen. We starten met een taart met vruchten. Zet bijvoorbeeld een appeltaartje, ijscake met lentefruit of een rabarberbloktaart op tafel. 

Aardbeienijstaart met kruimelbodem

Aardbeienijstaart met kruimelbodem

7 ingrediënten

95 min

Appel-perentaart met kardemom

Appel-perentaart met kardemom

6 ingrediënten

110 min

Rabarberbloktaart

Rabarberbloktaart

9 ingrediënten

90 min

Pavlova met gegrilde mango en zelfgemaakte limoenroom

Pavlova met gegrilde mango en zelfgemaakte limoenroom

13 ingrediënten

365 min

IJscake met room en lentefruit

IJscake met room en lentefruit

12 ingrediënten

115 min

Mousses en bavarois

Van een vruchtentaartje stappen we over naar een mousse of bavarois. Dit zijn rijke nagerechten die goed vullen. Het is dus slim om dit dessert te bewaren voor een viergangenmenu of minder. Anders wordt het al snel te veel voor je gasten. Wil je een menu samenstellen met meerdere gangen? Combineer dan een kaasgerecht, bolletje ijs en koffie met zoetigheden. 

Mousse van mascarpone en ricotta met basilicum

Mousse van mascarpone en ricotta met basilicum

6 ingrediënten

10 min

Romige speculaasmoussetaartjes met mandarijnensaus

Romige speculaasmoussetaartjes met mandarijnensaus

9 ingrediënten

270 min

Chocolademousse

Chocolademousse

4 ingrediënten

140 min

Luchtige sinaasappelbavarois

Luchtige sinaasappelbavarois

9 ingrediënten

300 min

Aardbeienbavarois

Aardbeienbavarois

5 ingrediënten

200 min

IJs

Er is altijd ruimte voor een toetje. Geef je gasten daarom nog een paar bolletjes ijs. Denk aan een klassieker als dame blanche met vanille-ijs, warme chocoladesaus en slagroom. Bestond je menu maar uit een paar kleine gangen, dan kun je het beste eindigen met een sorbetijs. Dat is wat luchtiger. Combineer verschillende smaken en maak het af met siroop, vruchtensaus, fruit en slagroom. 

Heb je het menu samengesteld met een spoom? Gebruik dan het sorbetijs voor deze gang. Zo ga je slim om met restjes. 

Frozen yoghurt schotsen met fruit

Frozen yoghurt schotsen met fruit

7 ingrediënten

195 min

IJscake met crunchy choco-karamellaagjes

IJscake met crunchy choco-karamellaagjes

7 ingrediënten

255 min

Gevulde citroen met sorbetijs

Gevulde citroen met sorbetijs

3 ingrediënten

10 min

Semifreddo van yoghurt met warme bessensaus

Semifreddo van yoghurt met warme bessensaus

9 ingrediënten

270 min

Krokant stroopwafelijs met frambozen en karamelsaus

Krokant stroopwafelijs met frambozen en karamelsaus

4 ingrediënten

45 min

Koffie met zoetigheden

Je kunt eigenlijk geen menu samenstellen zonder af te sluiten met een kop koffie of thee voor de liefhebbers. Geserveerd met kleine zoete hapjes, zoals bonbons, brownies en koekjes. Leg alles op een mooie schaal neer. Je hoeft de zoetigheden niet naar de keuken te brengen als de koffie op is. Laat de zoetekauwen de hele avond maar snoepen.

Jumbo Chocolade Pralines 130g

Jumbo Chocolade Pralines 130g

 

130 g

209

16,08/kilo

 

Jumbo Chocolade Brownie Reepjes 8 x 30g

Jumbo Chocolade Brownie Reepjes 8 x 30g

 

8 x 30 g

Binnenkort weer beschikbaar

149

6,21/kilo

 

Jumbo Stroopwafels met Roomboter 468g

Jumbo Stroopwafels met Roomboter 468g

 

468 g

Binnenkort weer beschikbaar

244

5,21/kilo

 

Jumbo Allerhande Mix van Koekjes 300g

Jumbo Allerhande Mix van Koekjes 300g

 

300 g

225

7,50/kilo

 

Jumbo Variatie Koekjes met Roomboter 200g

Jumbo Variatie Koekjes met Roomboter 200g

 

200 g

219

10,95/kilo

 

author_id
2263604
Slug
menu-samenstellen
author_username
Smulweb