Bereidingswijze
Kneed de boter met de deeghaken zalvig.
Meng de basterdsuiker en het zout er door.
Kneed vervolgens de citroenrasp en het eigeel erdoor tot deze volledig zijn opgenomen.
Zeef de bloem en kneed deze beetje bij beetje door het botermengsel.
Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 2 stukken
Maak van deze 2 stukken een rol met een diameter van 4 cm.
Leg de deegrollen voor 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Haal de deegrollen uit de koelkast en rol deze door de kristalsuiker heen.
Snijd het deeg in plakjes van 1 cm dik.
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de Goudse moppen in 10 a 15 minuten goudbruin en gaar.
Haal de Goudse moppen direct vanuit de oven voorzichtig van de bakplaat en laat ze volledig afkoelen.
Meng de basterdsuiker en het zout er door.
Kneed vervolgens de citroenrasp en het eigeel erdoor tot deze volledig zijn opgenomen.
Zeef de bloem en kneed deze beetje bij beetje door het botermengsel.
Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 2 stukken
Maak van deze 2 stukken een rol met een diameter van 4 cm.
Leg de deegrollen voor 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Haal de deegrollen uit de koelkast en rol deze door de kristalsuiker heen.
Snijd het deeg in plakjes van 1 cm dik.
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de Goudse moppen in 10 a 15 minuten goudbruin en gaar.
Haal de Goudse moppen direct vanuit de oven voorzichtig van de bakplaat en laat ze volledig afkoelen.
Afbeelding
Aantal personen
15.00
Aantal stuks
35.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ploteling een kleinzoon van 9 op bezoek, die er wel zin in had om met oma iets lekkers te bakken. Leuk ! Maar de vraag rees of er wel voldoende voor in huis was om niet door de regen nog naar de winkel te moeten. Na een korte samen ondernomen zoektocht kwamen we uit op een recept voor deze Goudse Moppen, waar alles voor in huis aanwezig was. Aan de slag en deze jongeman van 9 deed alles zelf. Goudse moppen behoren rond te zijn..... deze zijn ovaal, maar dat doet aan de smaak niets afDe Goudse mop is een rond koekje welke in het buitenland bekend staat als Gâteau sec de Gouda.Goudse moppen zijn klassieke Nederlandse koekjes. Al zou niet iedereen de Goudse moppen kennen zoals zij de Goudse stroopwafels kennen. Moppen refereren aan de ronde vorm van de koekjes. In de 17de eeuw stonden moppen voor gebakken steen. En hier zijn de moppen van de Goudse moppen van afgeleid.
Ingrediënten
160 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
2 gram zout
rasp van 1 citroen (+- 8 gram)
20 gram eidooier
200 gram patentbloem
50 gram kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
2 gram zout
rasp van 1 citroen (+- 8 gram)
20 gram eidooier
200 gram patentbloem
50 gram kristalsuiker
Hulpmiddelen & keukengerei
Beslagkom, weegschaaltje, mixer, mes. bakplaat met bakpapier
Leuke tips
Dip de helft van het de Goudse mop in de gesmolten chocolade voor een lekkere variatie.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Tussengerecht
Recept ID
1494400
Homepage ID
2796273
Teller
0
Bron
Bakkenderwijs.nl
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch