Beef Birria (Mexicaanse Rundvleesstoofpot)

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 02/03/2023 - 08:40
Bereidingswijze
DAG 1
Maak de Birria Chilli Adobo :

-Snijd de ancho's in 2-3 stukken.
-Verhit een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en bak de pepers 2-3 minuten droog. Verbrand ze niet, want dan wordt je birria bitter. Hussel je pepers zo nu en dan om gelijkmatig bruin te worden.
-Doe ze in een ruime kom en giet er een ruime hoeveelheid kokend water over. Dek af met een bord en laat 20 minuten weken.
BEREID DE DROGE KRUIDEN EN KNOFLOOK VOOR :
- Terwijl de chilipepers weken, droog je de komijnzaadjes, tijm, oregano, laurierblaadjes en sesamzaadjes in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten, waarbij je regelmatig omschept.
- Stort uit op een bord of voeg rechtstreeks toe aan je kruidenmolen (of blender).
- Bak tot slot de teentjes knoflook droog in dezelfde pan. We willen het een beetje verkolen. Doe dit 2 minuten, tot je bruine plekjes op de knoflook krijgt. Doe in de blender
MAAK DE ADOBO :
- Giet de pepers af, vang het weekvocht op (je hebt maar een klein beetje nodig. Doe de pepers in je blender. Doe dit met al het andere: de gedroogde kruiden, laurierblaadjes (of je ze nu eerder hebt gemalen of niet), knoflook, zout, heldere azijn, balsamicoazijn. Mix alles totdat je een vrij gladde pasta krijgt. Voeg eventueel wat van het weekvocht toe.

-Bruin en marineer het vlees
-Kruid de runderribbetjes met peper en zout. Bak ze vervolgens in een grote koekenpan op middelhoog vuur in een enkele laag bruin. Maak het niet te vol. Doe dit 2-3 minuten per kant. Je zult merken dat hierdoor een deel van het vet op de ribben terechtkomt, wat smaak toevoegt aan onze birria. Doe over in een ovenvaste braadpan . Herhaal met de rest van de ribben.
- Giet nu de chili-adobo over de gebruinde ribben (of welk vlees je ook gebruikt) en roer met een houten lepel om alle ribben te bedekken. Dek af en plaats in de koelkast om een nacht te marineren. Of in ieder geval 2 uur.

De volgende dag (dag 2) :
-Verwarm de oven voor op 180°C ;Hetelucht 160°C).
-Bedek het met adobo bedekte rundvlees met al het andere: in vieren gesneden ui, knoflook en laurierblaadjes.
-Voeg water toe langs de binnenkant van de pan totdat de vloeistof ongeveer 2,5 cm boven het vlees komt. Niet "afspoelen" en de adobo van het vlees wegwassen.
-Plaats uw braadpan met het gemarineerde rundvlees in de oven en bak gedurende 4 uur. Zorg dat je gerecht afgedekt is, met een deksel of folie.
-Als je klaar bent, bestrooi met wat versgemalen zwarte peper, roer er 1 eetlepel limoensap door en controleer of het op smaak is. Voeg meer zout toe als je denkt dat het het nodig heeft. Laat afgedekt 10 minuten rusten alvorens te serveren.

Op het fornuis
In plaats van in de oven te plaatsen, kun je je birria op het fornuis koken. Breng het aan de kook, zet het vuur laag, dek af en kook 2½-3 uur, tot het vlees zacht is en van de ribben valt.
Afbeelding
Beef Birria  (Mexicaanse Rundvleesstoofpot)
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
 Birria, een donkere, rijke Mexicaanse runderstoofpot gekookt in een milde adobo van chili, gegeten met taco's, rijst of hoe je maar wilt! Birria is een Mexicaans gerecht uit de staat Jalisco
Ingrediënten
1,5 kg runderribbetjes
1 middelgrote ui in vieren gesneden
3 knoflookteentjes
2 gedroogde laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 eetlepel vers limoensap
water om bij te vullen voor het koken

Birria Chili Adobo (Birria Saus) :
6 ancho pepers
6 cascabelpepers
kokend water, genoeg om de pepers onder te laten staan
½ tl komijnzaad
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde Mexicaanse oregano of gewone oregano
2 laurierblaadjes
1 eetlepel sesamzaadjes
3 knoflookteentjes
1 tl zout
¼ el heldere azijn
1 eetlepel balsamicoazijn

Serveren :
1 grote bruine of rode ui, dun gesneden
1 handvol verse korianderblaadjes
3 limoenen in partjes gesneden
6 radijzen in plakjes
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Mexicaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494387
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Azlin Bloor
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester