Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 01/13/2023 - 12:52
Bereidingswijze
- De heilige boontjes doppen uit de peul en hierna een nacht in een liter koud water laten weken.
- Klontje boter verhitten in de pan en hierin de gesneden ui en knoflookteentjes zachtjes glazig laten worden (niet bruin).
- Voeg de fijn gesneden prei en selderijknol toe en bak deze al omscheppend 5 minuten mee.
- Voeg een beetje peper en zout toe.
- Voeg 1,25 liter groentebouillon toe.
- Giet de geweekte bonen af en voeg deze toe aan de bouillon met groenten.
- Laat dit alles in 45 minuten zachtjes gaar koken. (Of tot de boontjes gaar zijn)
- Bak de gerookte spekblokjes knapperig in een pan en voeg deze op het laatst aan de soep toe.
Afbeelding
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
De naam "Heilige Boontjes" hebben de witte boontjes te danken aan de tekening rondom het naveltje in de vorm van een monstrans of een engeltje.
De echte heilige boontjes kon ik nergens vinden en ik heb hier de "zwarte ogen boontjes" gebruikt, die er naar mijn idee wel wat van weg hebben. Ze zullen waarschijnlijk ook wel "familie" van elkaar zijn.
Dit recept kwam ik tegen in mijn kookboek: "Proef de Peel".  Het is een recept van "Bijzonder Brabants" de meest bijzondere groentetuin van Brabant.
Ingrediënten
- 250 gram gedroogde heilige boontjes in de peul (Dit zijn ongeveer 175 gram droge heilige boontjes, welk na een nacht weken ongeveer 380 gram wegen).
- 15 gram roomboter
- 1 ui
- 1 knoflookteentjes
- 1 (deel van)kleine selderijknol (100 gram)
- 1 prei (250 gram)
- 1,25 liter groentebouillon (kippen- of runderbouillon kan ook)
- 100 gram gerookte spekblokjes
- Peper en zout
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Regionaal
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1494229
Homepage ID
2066044
Teller
0
Bron
Proef de Peel en Bijzonder Brabants/ in eigen keuken aangepast, gemaakt en gefotografeerd.
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Author Image
wilmiewillemse