Coq au vin

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 01/11/2023 - 11:31
Bereidingswijze
1 Maak een marinade van wijn, ui, wortel, bleekselderij, knoflook en peperkorrels en leg hierin de stukken kip (of haan) te marineren. Keer een paar keer om.
2 Haal na 24 uur de kip uit de marinade. Droog de stukken goed af met keukenpapier. Zeef de marinade en zet apart.
3 Bak het ontbijtspek zacht uit in de helft van de olie en bak hierin de kip aan.
4 Haal de kip uit de pan en stoof de gereefde groente en sjalotten in het braadvocht aan.
5 Voeg, als de groente bruin dreigen te worden, de marinade toe. Breng aan de kook en voeg de warme kippenbouillon, tijm, laurier en als laatste de kip toe.
6 Breng tegen de kook aan (een zacht bubbeltje mag) en controleer na 45 minuten of de kip gaar is (prik in het gewricht van de bout, transparant vocht betekent gaar, rose vocht betekent nog 10 minuten langer, controleer dan weer).
7 Bak in een koekenpan de zilveruitjes aan in het restant van de olie en voeg al vrij snel de champignons en het spek toe. Bak nog even door en voeg toe aan de kip.
8 Laat alles nog 10 minuten stoven, serveer de coq au vin direct, of laat hem afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven en bestrooi met peterselie.
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Uit de stoofbijbel van meesterkok Julius Jaspers, absolute aanrader deze stoofbijbel.
Ingrediƫnten
1 fles stevige beaujolais.
1 ui, gesneden
1 winterpeen, gesneden
3 stengels bleekselderij, gesneden.
1 teen knoflook
15 zwarte peperkorrels.
1 kip (eigenlijk een haan) van 1,5-2 kg, in 8 stukken.
200 gr ontbijtspek, in dobbelsteentjes
80 ml olijfolie.
2 sjalotten, gesnipperd.
300 ml kippenbouillon.
4 takjes verse tijm.
1 blaadje laurier.
150 gr zilveruitjes
200 gr grotchampignons, anders gewone champignons als je de grotchampignons niet kan vinden, deze schoonborstelen en in vieren (afhankelijk van de grootte natuurlijk).
1/2 bos krulpeterselie (garnering)
Hulpmiddelen & keukengerei
Stoofpan, zeef, koekenpan
Leuke tips
Begin 2 dagen van tevoren, neem 1 dag om te marineren, laat na de bereiding afkoelen en warm een dag later weer op.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494211
Homepage ID
2915173
Teller
0
Bron
Stoofbijbel van Julius Jaspers
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
Eelti00712