Bereidingswijze
Voor de verse visbouillon : neem een grote pot met 3 liter. Voeg het visafval , gewassen en grof gesneden selder , venkel , wortel , peterselietakken en uien toe. Kruid met tijm , laurier , een glas witte wijn , zout en peperbollen. Breng aan de kook. Laat 20 à 30 minuten pruttelen. Zeef dadelijk door.
Voor het soepje : pel de ui en snij fijn. Pel de tenen look en snij in fijne schijfjes. Verhit de olijfolie in een wok. Wok de look en ajuin.
Blus met een liter visbouillon.
Was de selder en prei en snij ze fijne reepjes. Schil de gember en snij in dunne plakjes.
Snij het citroengras doormidden in twee. Voeg de stengels , wit van prei , gemberplakjes en witte selder toe aan de bouillon. Laat 4 à 5 minuten pruttelen.
Snij de chilipeper fijn. Kruid de bouillon met de fijngesneden chilipeper en de vissaus. Voeg de kokosroom toe. Laat kort even pruttelen.
Spoel de vongole verschillende keren in koud water. Verwijder de lege schelpen.
Zorg dat de soep kookt. Proef en voeg eventueel een eetlepel vissaus en een extra chilipeper (naar wens) toe. Voeg de vongole aan de soep. De soep is klaar , wanneer de vongole open gaan.
Doe de pindanoten en geroosterde ajuintjes in een cutter. Mix fijn. Snij de koriander grof.
Afwerking : lepel in een diep bord. Garneer met pindanotenmix en koriander.
Voor de cocktail : doe rietsuiker , Thaise basilicum en partjes limoen in een glas. Kneus tot er sap vrij komt. Doe er de witte rum en ijsblokjes bij. Vul op met spuitwater. Werk af met een schijfje limoen.
Voor het soepje : pel de ui en snij fijn. Pel de tenen look en snij in fijne schijfjes. Verhit de olijfolie in een wok. Wok de look en ajuin.
Blus met een liter visbouillon.
Was de selder en prei en snij ze fijne reepjes. Schil de gember en snij in dunne plakjes.
Snij het citroengras doormidden in twee. Voeg de stengels , wit van prei , gemberplakjes en witte selder toe aan de bouillon. Laat 4 à 5 minuten pruttelen.
Snij de chilipeper fijn. Kruid de bouillon met de fijngesneden chilipeper en de vissaus. Voeg de kokosroom toe. Laat kort even pruttelen.
Spoel de vongole verschillende keren in koud water. Verwijder de lege schelpen.
Zorg dat de soep kookt. Proef en voeg eventueel een eetlepel vissaus en een extra chilipeper (naar wens) toe. Voeg de vongole aan de soep. De soep is klaar , wanneer de vongole open gaan.
Doe de pindanoten en geroosterde ajuintjes in een cutter. Mix fijn. Snij de koriander grof.
Afwerking : lepel in een diep bord. Garneer met pindanotenmix en koriander.
Voor de cocktail : doe rietsuiker , Thaise basilicum en partjes limoen in een glas. Kneus tot er sap vrij komt. Doe er de witte rum en ijsblokjes bij. Vul op met spuitwater. Werk af met een schijfje limoen.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vongole en veusschelpen zijn waardig alternatief voor mosselen. Een ware delicatesse.
Als extraatje : een Thaise mojito als cocktail
Als extraatje : een Thaise mojito als cocktail
Ingrediënten
Voor de visbouillon : 1 1/2 kg visafval (graten en kop zonder kieuwen , geen vette vis. Wel tong , tarbot....) , 3 l water , 1 groot glas witte wijn , 3 wortelen , 1 venkel , 2 stengels selder , 3 uien , 1 bundel peterselietakken , 2 takjes tijm , 1 blaadje laurier , 1 el zwarte peperbollen , 1 el zout
Voor het soepje : 4 tenen look , 1 ui , olijfolie , 4 stengels bleekselder , 1 wit van prei , 4 cm gember , 1 l visbouillon , 2 stengels citroengras , 2 el vissaus , 2 rode chilipepertjes , 200 ml kokosroom , 500 g vongole
Voor de afwerking : 1 handvol verse koriander , 2 el pindanoten , 2 el gedroogde ajuintjes
Voor de cocktail (per persoon) : 1 stengelcitroengras , 25 g rietsuiker , 1 limoen , in schijfjes , 1 hand vol Thaise basilicum , 120 ml witte rum , spuitwater , ijsblokjes , een paar takjes dragon
Voor het soepje : 4 tenen look , 1 ui , olijfolie , 4 stengels bleekselder , 1 wit van prei , 4 cm gember , 1 l visbouillon , 2 stengels citroengras , 2 el vissaus , 2 rode chilipepertjes , 200 ml kokosroom , 500 g vongole
Voor de afwerking : 1 handvol verse koriander , 2 el pindanoten , 2 el gedroogde ajuintjes
Voor de cocktail (per persoon) : 1 stengelcitroengras , 25 g rietsuiker , 1 limoen , in schijfjes , 1 hand vol Thaise basilicum , 120 ml witte rum , spuitwater , ijsblokjes , een paar takjes dragon
Hulpmiddelen & keukengerei
Grote pot - zeef - cutter
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Thais
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1494194
Homepage ID
3038628
Teller
0
Bron
koken.vtm.be/Sofie Dumont
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht