Bereidingswijze
1. Week de rijst ten minste vier uur of een nacht in water.
Crispy Coconut Curd - Latik :
1. Verwarm de kokosroom in een steelpan op middelhoog vuur gedurende 15 minuten, af en toe roerend. Na ongeveer vijf minuten moeten de olie en de wrongel zich beginnen te scheiden.
2. Als de wrongel bruin is geworden en naar geroosterde kokos ruikt, zeef ze dan uit de olie, dep ze droog met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen, en zet ze apart.
Kokos Karamel Saus :
1. Combineer kokosmelk, palmsuiker, en donkere bruine suiker in een sauspan op middelhoog vuur. Gedurende tien minuten, onder af en toe roeren, tot de saus dikker wordt tot de consistentie van honing en een donkerbruine kleur krijgt. Zet de saus apart nadat hij van het vuur is gehaald. Als de saus afkoelt, zal ze ook dikker worden.
Biko (kleefrijst) :
1. Doe de kokosmelk, het water, de palmsuiker, de bruine suiker en het zout in een grote pan op een middelhoog vuur en meng alles goed.
2. Wanneer het mengsel kookt, zet het dan op een matig vuur en roer er voorzichtig de geweekte kleefrijst door.
Laat verder koken, af en toe roeren, gedurende ongeveer 25 tot 30 minuten. Wanneer er geen vocht meer in de pan zit en de rijstkorrels door en door zacht zijn, is uw rijst gaar. De rijst moet een dikke en kleverige consistentie hebben als je erin roert.
3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
4. Vet uw pan lichtjes in met de overgebleven kokosolie van de latik. Verdeel de biko-rijst gelijkmatig in de pan.
5. Sprenkel de kokos-karamelsaus over de biko en zet de pan 20 minuten in de oven. Wanneer de topping borrelt en donkerder bruin is, haal hem dan uit de oven.
6. Laat de biko een uur afkoelen op het aanrecht en doe er dan voor het serveren de krokante kokoswrongel overheen.
Crispy Coconut Curd - Latik :
1. Verwarm de kokosroom in een steelpan op middelhoog vuur gedurende 15 minuten, af en toe roerend. Na ongeveer vijf minuten moeten de olie en de wrongel zich beginnen te scheiden.
2. Als de wrongel bruin is geworden en naar geroosterde kokos ruikt, zeef ze dan uit de olie, dep ze droog met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen, en zet ze apart.
Kokos Karamel Saus :
1. Combineer kokosmelk, palmsuiker, en donkere bruine suiker in een sauspan op middelhoog vuur. Gedurende tien minuten, onder af en toe roeren, tot de saus dikker wordt tot de consistentie van honing en een donkerbruine kleur krijgt. Zet de saus apart nadat hij van het vuur is gehaald. Als de saus afkoelt, zal ze ook dikker worden.
Biko (kleefrijst) :
1. Doe de kokosmelk, het water, de palmsuiker, de bruine suiker en het zout in een grote pan op een middelhoog vuur en meng alles goed.
2. Wanneer het mengsel kookt, zet het dan op een matig vuur en roer er voorzichtig de geweekte kleefrijst door.
Laat verder koken, af en toe roeren, gedurende ongeveer 25 tot 30 minuten. Wanneer er geen vocht meer in de pan zit en de rijstkorrels door en door zacht zijn, is uw rijst gaar. De rijst moet een dikke en kleverige consistentie hebben als je erin roert.
3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
4. Vet uw pan lichtjes in met de overgebleven kokosolie van de latik. Verdeel de biko-rijst gelijkmatig in de pan.
5. Sprenkel de kokos-karamelsaus over de biko en zet de pan 20 minuten in de oven. Wanneer de topping borrelt en donkerder bruin is, haal hem dan uit de oven.
6. Laat de biko een uur afkoelen op het aanrecht en doe er dan voor het serveren de krokante kokoswrongel overheen.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Filipino Sticky Rice Cake, een super lekker toetje dat wel wat werk vraagt..maar het resultaat is TOP !
Ingrediënten
400 g kleefrijst
12 eetlepels palmsuiker voor de Biko en 4 eetlepels voor de kokossaus
600 ml kokosmelk
2 liter water (om kleefrijst te weken)
50 cl water (om te koken)
12 eetlepels donkerbruine suiker
½ theelepel zout
4 el donkerbruine suiker
12 eetlepels palmsuiker voor de Biko en 4 eetlepels voor de kokossaus
600 ml kokosmelk
2 liter water (om kleefrijst te weken)
50 cl water (om te koken)
12 eetlepels donkerbruine suiker
½ theelepel zout
4 el donkerbruine suiker
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Filippijns
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1494176
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
AFL
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch