De perfecte Ugali!

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 02/06/2020 - 09:49
Bereidingswijze
Stap 1: Water koken
Giet water in een grote diepe pan en breng het helemaal aan de kook.

Stap 2: Maismeel toevoegen
Voeg een groot gedeelte van het maïsmeel toe aan het kokende water. Wacht een paar minuten terwijl het water blijft koken.

Stap 3: Mixen
Mix het mengsel met een houten lepel. Voeg nog wat meer maïsmeel toe, maar doe dit al strooiend en blijf ondertussen lekker doormengen.

Het mengsel moet steeds steviger worden. Blijf mixen en strooi ondertussen nog steeds wat maïsmeel in het mengsel.

Stap 4: Tijd voor het echte werk
Blijf het mengsel mixen met een houten lepel alsof je het mengsel in zichzelf vouwt.
De ugali is nu stevig geworden en begint van de zijkanten van de pan af te komen.

Stap 5: Persen, drukken, duwen
Druk de ugali met de houten lepel tegen de zijkanten van de diepe pan.
Steek je houten lepel onder de samengedrukte Ugali en draai hem van de zijkant van de pan naar het midden van de pan. Blijf dit herhalen. Op dit punt begint de ugali goed te ruiken, wat aangeeft dat hij goed kookt.

Stap 6: Turn
Laat de ugali in het midden van de diepe pan liggen en zet het vuur heel laag. Druk de ugali na een paar minuten aan en draai hem om.

Stap 7: Van het vuur
Maak een ronde vorm van de ugali en haal het van het vuur. Draai de ugali op een bord.
Bedek het bord een paar minuten met de kookpan en dompel de houten lepel in water om het nat te maken.

Stap 8: Vormgeving
Wanneer de ugali uit de pan komt is het nog een lelijk, vormloos mengsel. Gebruik de natte houten lepel om de ugali in een ronde vorm te drukken. Draai tijdens het drukken het bord, zodat je op een gemakkelijke manier de gehele ugalibol kunt vormgeven.

En tadaaaa… perfecte, zelfgemaakte ugali!
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Wat is ugali?
Ugali is een gerecht gemaakt van maismeel, gierstmeel of sorghummeel (soms gemengd met cassavebloem) gekookt in een kokende vloeistof (water of melk) tot een stevige maar gladde massa. De meeste Kenianen eten wekelijks ugali. Omdat er zoveel stoofschotels en soepen zijn die je met ugali kunt eten, is het nooit een saai gerecht.
 
Hoe eet je ugali?
In Kenia wordt vaak met de handen gegeten. Bij dit gerecht is dat dan ook niet anders. Knijp met je vingers een beetje ugali af en rol er een klein balletje van. Gebruik je duim om in het midden een holletje te maken, waarmee je wat stoofpot op soep kunt scheppen.
Ingrediënten
- 2 kopjes maïsmeel
- 4 kopjes water
Hulpmiddelen & keukengerei
- Een grote diepe pan
- Een houten lepel
Leuke tips
Ugali eet je niet alleen! Het wordt gegeten met een stoofpot of soep. Dit kan vanalles zijn, vlees, vis, kip en groenten. Lekker experimenteren dus!
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Afrikaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1476911
Homepage ID
2864117
Teller
2
Bron
https://www.charlies-travels.com/
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
CharliesTravelsAfrica
Gelegenheid