Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zuurkool:
Verhit de boter in een pan en bak hierin de uisnippers lichtbruin. Voeg de appelblokjes toe en bak die heel even mee.
Doe nu de zuurkool, laurierblad, jeneverbessen, peper en tijm bij de zuurkool.
Voeg wat water of appelsap (nog lekkerder !) toe en breng de zuurkool aan de kook. Kook de zuurkool zonder deksel plm. 10 tot 15 minuten beetgaar. Roer de zuurkool af en toe om en let op dat de zuurkool niet verbrandt. Het vocht in de zuurkool moet nu bijna allemaal verdwenen zijn. Is dat niet het geval dan even in een vergiet afgieten.
Roer de crème fraîche door de zuurkool.
Doe de zuurkool onderin de ovenschaal.
Gehakt:
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de spekjes lichtbruin.
Voeg het gehakt toe, bak het gehakt rul en lichtbruin.
Bak de tomatenpuree plm. 2 minuten mee.
Maak het gehakt op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Verdeel het gehakt over de zuurkool in de ovenschaal.
Aardappelpuree:
Kook de aardappels gaar in water met zout. Giet de aardappels af en zet ze nog even terug op de warmtebron tot ze mooi droog zijn.
Voeg de melk, boter en mosterd bij de aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over het gehaktmengsel.
Strooi de geraspte kaas over de puree.
Bak de zuurkoolschotel in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven in plm. 20 tot 25 minuten goudbruin..
Zuurkool:
Verhit de boter in een pan en bak hierin de uisnippers lichtbruin. Voeg de appelblokjes toe en bak die heel even mee.
Doe nu de zuurkool, laurierblad, jeneverbessen, peper en tijm bij de zuurkool.
Voeg wat water of appelsap (nog lekkerder !) toe en breng de zuurkool aan de kook. Kook de zuurkool zonder deksel plm. 10 tot 15 minuten beetgaar. Roer de zuurkool af en toe om en let op dat de zuurkool niet verbrandt. Het vocht in de zuurkool moet nu bijna allemaal verdwenen zijn. Is dat niet het geval dan even in een vergiet afgieten.
Roer de crème fraîche door de zuurkool.
Doe de zuurkool onderin de ovenschaal.
Gehakt:
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de spekjes lichtbruin.
Voeg het gehakt toe, bak het gehakt rul en lichtbruin.
Bak de tomatenpuree plm. 2 minuten mee.
Maak het gehakt op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Verdeel het gehakt over de zuurkool in de ovenschaal.
Aardappelpuree:
Kook de aardappels gaar in water met zout. Giet de aardappels af en zet ze nog even terug op de warmtebron tot ze mooi droog zijn.
Voeg de melk, boter en mosterd bij de aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over het gehaktmengsel.
Strooi de geraspte kaas over de puree.
Bak de zuurkoolschotel in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven in plm. 20 tot 25 minuten goudbruin..
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze ovenschotel met zuurkool, kleine blokjes appel, rundergehakt, spekjes en creme fraiche is heerlijk. De crème fraîche zorgt voor een heerlijke romige zuurkool. Ik hou zelf niet van die hele zure zuurkool dus heb ik er wat honing door gedaan. Wil je liever een zure zuurkool laat de honing dan weg.
Je kunt de ovenschotel een dag tevoren maken en de volgende dag in de oven lekker goudruin bakken.
Je kunt de ovenschotel een dag tevoren maken en de volgende dag in de oven lekker goudruin bakken.
Ingrediënten
Zuurkool
1 flinke eetlepel (room)boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
500 gram (verse) zuurkool
1 appel (liefst goudreinet of elstar) in kleine blokjes
Aantal geplette jeneverbessen naar smaak
2 theelepels gedroogde tijm
1 laurierblad
½ eetlepel vloeibare honing
Versgemalen zwarte peper
½ dl water of appelsap
100 ml crème fraîche
Gehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram magere spekreepjes
350 gram rundergehakt
½ eetlepel tomatenpuree
Peper, zout
2 theelepels paprikapoeder
Aardappelpuree
750 gram kruimige aardappelen
Zout, peper
2 dl (warme) melk
25 gram roomboter
1 eetlepel (pittige) mosterd
Zout, peper
Plm. 75 gram belegen geraspte kaas
1 flinke eetlepel (room)boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
500 gram (verse) zuurkool
1 appel (liefst goudreinet of elstar) in kleine blokjes
Aantal geplette jeneverbessen naar smaak
2 theelepels gedroogde tijm
1 laurierblad
½ eetlepel vloeibare honing
Versgemalen zwarte peper
½ dl water of appelsap
100 ml crème fraîche
Gehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram magere spekreepjes
350 gram rundergehakt
½ eetlepel tomatenpuree
Peper, zout
2 theelepels paprikapoeder
Aardappelpuree
750 gram kruimige aardappelen
Zout, peper
2 dl (warme) melk
25 gram roomboter
1 eetlepel (pittige) mosterd
Zout, peper
Plm. 75 gram belegen geraspte kaas
Hulpmiddelen & keukengerei
2 pannen (zuurkool en aardappelen)
koekenpan
ovenschaal
pureestamper
koekenpan
ovenschaal
pureestamper
Leuke tips
In plaats van blokjes appel zijn stukjes ananas of gewelde rozijnen door de zuurkool ook heel lekker
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1476769
Homepage ID
886977
Teller
2095
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid