Citroentaart

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 01/24/2020 - 16:48
Bereidingswijze
Voorbereiding
Meng met het metalen mes de bloem met de suiker en het zout. Gebruik daartoe de pulsekop. Voed de boter toe en mix kort 12-15 maal tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
Voeg terwijl de machine draait het ei en de room toe. Laat draaien tot het deeg samenhang krijgt.
Leg het deeg op het werkvlak, vorm tot een bal en wikkel deze in plasticfolie. Leg minimaal 30 minuten tot maximaal 48 uur in de koelkast.

Bereidingswijze
Vet een springvorm ( 28 cm) licht in met boter.
Neem het deeg uit de folie en leg het op een koel oppervlak.
Een marmeren blad is hiervoor ideaal de kou van het marmer voorkomt dat het deeg gaat plakken. Bestuif het deeg aan beide kanten licht met bloem.
Rol het deeg tussen twee stukken plasticfolie of bakpapier tot een cirkel van 3 mm dik en 33 cm doorsnee. Maak het folie af en toe los en bestuif met bloem als het vast dreigt te plakken. Wordt het deeg te zacht, leg het dan weer enige tijd in de koelkast.
Verwijder de bovenste laag plasticfolie. Bestuif de deegroller met bloem en drapeer het deeg er voorzichtig overheen. Verwijder ondertussen de tweede laag folie.
Til voorzichtig het deeg op de deegroller naar de springvorm en laat het deeg langzaam zakken. Drapeer het losjes erover. Werk het deeg vervolgens met de vingertoppen in de vorm: druk naar de randen toe, zonder het deeg te scheuren.
Werk een teveel aan deeg voor zover dat gaat terug in de vorm en maak er een opstaande rand mee. Leg het deeg eventueel opnieuw 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor het bakken circa 20 min. op 200 C.voor. Bekleed de taartbodem met aluminiumfolie. Vul de folie met een blindbakvulling of gedroogde bonen.
Bak 5 min. Ver laag de oventemperatuur tot 190 C en bak nog eens 5-10 min. tot het deeg goudbruin is.
De taartbodem moet nu goudbruin en gaar zijn, maar ook nog verder afgebakken kunnen worden met een vulling.
Neem uit de oven en laat iets afkoelen.

Vulling.
Verlaag de oventemperatuur tot 150 C en schuif een bakplaat in de oven.
Breek de eieren boven een grote kom, voeg de suiker toe en klop in een paar seconden met de mixer licht schuimig.
Zeef het citroensap door een fijne theezeef. Voeg het sap met de fijngeraspte citroenschil en de room bij het suikermengsel en klop glad.
Giet de vulling op de taartbodem en zet de vorm op de bakplaat.
Bak de taart 35-40 min. tot de vulling gestold is maar in het midden nog een beetje trilt.
Laat op kamertemperatuur afkoelen en verwijder dan de rand van de springvorm.

Leg er frambozen op.
Afbeelding
Citroentaart
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Eetclub bij Lida 18-11-2011
Ingrediƫnten
250 gram bloem
65 gram kristalsuiker
1 theel. zout
150 gr koude boter, in blokjes
1 groot ei
2 eetl volle slagroom

Citroenvulling

8 grote eieren
300 gram fijne kristalsuiker
250 ml vers geperst citroensap
fijngeraspteschil van 3 onbespoten citroenen
250 ml slagroom

Frambozen
Hulpmiddelen & keukengerei
springvorm
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1476567
Homepage ID
1949664
Teller
11
Bron
taarten en vlaaien
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
inlihaka
Gelegenheid