Bereidingswijze
Rodekool
Was de rode kool. Schaaf de rodekool of snij deze in smalle reepjes.
Verhit de olie in de pan. Bak hierin de uisnippers glazig.
Voeg de rodekool toe en bak deze heel even mee.
Doe het kaneelstokje, laurierblad, kruidnagelpoeder, zout, azijn en suiker in de pan. Roer alles goed door.
Voeg 1/2 dl water toe. Breng de rodekool aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de rodekool - onder af en toe roeren - in plm. 20 - 30 minuten gaar worden. Is het vocht teveel verdampt dan nog wat water toevoegen.
Verwijder het kaneelstokje en het laurierblad. Leng de maizena aan met wat water en bind de rodekool met de maizena. Voeg eventueel nog een eetlepel appelstroop toe.
Doe de rodekool in de ovenschaal.
Aardappelpuree met gebakken sjalotjes:
Schil de sjalotjes en snipper deze fijn. Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukken.
Fruit de sjalotjes onder voortdurend roeren in ± 5 minuten in de olijfolie. Strooi er dan de suiker over en roer die er goed door. Dek de pan af en laat de sjalotjes of laag vuur - onder af en toe roeren - lichtbruin en zacht worden. Pureer de sjalotjes daarna kort samen met de room f melk met de staafmixer.
Stamp de gekookte aardappelen fijn en roer de sjalotjes met de room erdoor. Maak de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klop de puree luchtig op met een garde.
Verdeel de puree over de rodekool in de ovenschaal.
Meng de gehakte walnoten met de panko. Verdeel dit over de aardappelpuree in de schaal.
Leg hier en daar een vlokje boter.
Zet de schaal plm. 15 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de bovenlaag een mooie goudbruine kleur heeft gekregen,
Was de rode kool. Schaaf de rodekool of snij deze in smalle reepjes.
Verhit de olie in de pan. Bak hierin de uisnippers glazig.
Voeg de rodekool toe en bak deze heel even mee.
Doe het kaneelstokje, laurierblad, kruidnagelpoeder, zout, azijn en suiker in de pan. Roer alles goed door.
Voeg 1/2 dl water toe. Breng de rodekool aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de rodekool - onder af en toe roeren - in plm. 20 - 30 minuten gaar worden. Is het vocht teveel verdampt dan nog wat water toevoegen.
Verwijder het kaneelstokje en het laurierblad. Leng de maizena aan met wat water en bind de rodekool met de maizena. Voeg eventueel nog een eetlepel appelstroop toe.
Doe de rodekool in de ovenschaal.
Aardappelpuree met gebakken sjalotjes:
Schil de sjalotjes en snipper deze fijn. Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukken.
Fruit de sjalotjes onder voortdurend roeren in ± 5 minuten in de olijfolie. Strooi er dan de suiker over en roer die er goed door. Dek de pan af en laat de sjalotjes of laag vuur - onder af en toe roeren - lichtbruin en zacht worden. Pureer de sjalotjes daarna kort samen met de room f melk met de staafmixer.
Stamp de gekookte aardappelen fijn en roer de sjalotjes met de room erdoor. Maak de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klop de puree luchtig op met een garde.
Verdeel de puree over de rodekool in de ovenschaal.
Meng de gehakte walnoten met de panko. Verdeel dit over de aardappelpuree in de schaal.
Leg hier en daar een vlokje boter.
Zet de schaal plm. 15 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de bovenlaag een mooie goudbruine kleur heeft gekregen,
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze vegetarische ovenschotel met rodekool smaakt erg lekker door de gebakken uien en het frisse van de appelblokjes. Ook door de aardappelpuree zijn gebakken sjalotjes verwerkt. De heerlijke bovenlaag bestaat uit gehakte walnoten en panko (of paneermeel).
Ingrediënten
Rodekool
plm. 600 gram gesneden rodekool
zout
1 middddelgrote ui,gepeld en gesnipperd
25 gram boter
1 kaneelstokje
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1 laurierblad
2 eetlepels wite natuur azijn
3 afgestreken eetlepels suiker
1 flinke eetlepel maizena
1 flinke eetlepel appelstroop
Aardappelpuree
4 sjalotjes
1 eetlepel olijfolie
400 gr kruimige aardappelen
1/2 eetlepel suiker
1 dl slagroom of melk
peper, zout, nootmuskaat
Verder nog:
plm. 50 gram gehakte walnoten
2 flinke eetlepels panko of paneermeel
wat kleine klontjes (room)boter
plm. 600 gram gesneden rodekool
zout
1 middddelgrote ui,gepeld en gesnipperd
25 gram boter
1 kaneelstokje
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1 laurierblad
2 eetlepels wite natuur azijn
3 afgestreken eetlepels suiker
1 flinke eetlepel maizena
1 flinke eetlepel appelstroop
Aardappelpuree
4 sjalotjes
1 eetlepel olijfolie
400 gr kruimige aardappelen
1/2 eetlepel suiker
1 dl slagroom of melk
peper, zout, nootmuskaat
Verder nog:
plm. 50 gram gehakte walnoten
2 flinke eetlepels panko of paneermeel
wat kleine klontjes (room)boter
Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor de rodekool
pan voor de aardappelpuree
ovenschaal
mixer (geen staafmixer) of aardappelstamper
koekenpan voor de sjalotjes
pan voor de aardappelpuree
ovenschaal
mixer (geen staafmixer) of aardappelstamper
koekenpan voor de sjalotjes
Leuke tips
Lekker als bijgerecht bij de ovenschotel mijn recept
https://www.smulweb.nl/recepten/1058256/Gevulde-appeltjes-met-kaneel-en-cranberrycompote-uit-de-oven
of een lekker schaaltje appelmoes.
https://www.smulweb.nl/recepten/1058256/Gevulde-appeltjes-met-kaneel-en-cranberrycompote-uit-de-oven
of een lekker schaaltje appelmoes.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1476477
Homepage ID
886977
Teller
898
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Sojavrij
Vegetarisch
Gelegenheid