Bereidingswijze
Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan.
Bak hierin de spekreepjes bruin. Haal de spekreepjes uit de pan en zet even apaprt.
Bak in het overgebleven vet het varkensvlees in gedeelten bruin. Kruid het vlees met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
Bak in het dan overgebleven vet de uien lichtbruin.
Blus het geheel af met de rode wijn, rode port en de vleesfond.
Los de vleesbouillontabletten hierin op.
Voeg dan de spekreepjes, het varkensvlees en de overige ingrediënten (citroenschilletjes, gedroogde pruimen, laurierblaadjes, tijm en koekkruiden) hieraan toe.
Breng alles aan de kook en laat dit op een lage warmtebron in plm. 1 ½ tot 2 uur lekker gaar worden of doe alles over in de slocwcooker en zet de cooker op low. Laat het vlees plm. 4 uur in de slowcooker.
Roer er vlak voor het opdienen de roomboter door. Geeft een heerlijke smaak.
Vind je de saus te dun?
Los dan 1 tot 2 eetlepels maïzena op in koud water.
Breng de saus aan de kook en roer het maïzenapapje erdoor tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Bak hierin de spekreepjes bruin. Haal de spekreepjes uit de pan en zet even apaprt.
Bak in het overgebleven vet het varkensvlees in gedeelten bruin. Kruid het vlees met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
Bak in het dan overgebleven vet de uien lichtbruin.
Blus het geheel af met de rode wijn, rode port en de vleesfond.
Los de vleesbouillontabletten hierin op.
Voeg dan de spekreepjes, het varkensvlees en de overige ingrediënten (citroenschilletjes, gedroogde pruimen, laurierblaadjes, tijm en koekkruiden) hieraan toe.
Breng alles aan de kook en laat dit op een lage warmtebron in plm. 1 ½ tot 2 uur lekker gaar worden of doe alles over in de slocwcooker en zet de cooker op low. Laat het vlees plm. 4 uur in de slowcooker.
Roer er vlak voor het opdienen de roomboter door. Geeft een heerlijke smaak.
Vind je de saus te dun?
Los dan 1 tot 2 eetlepels maïzena op in koud water.
Breng de saus aan de kook en roer het maïzenapapje erdoor tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een lekkere winterse stoofpot. Dit keer eens niet met rundvlees, maar met varkensvlees. Ik heb varkensfilet hiervoor gebruikt, maar hamlappen of uitgebeende schouderkarbonade kunnen ook heel goed in deze stoofpot. De rode wijn, port en de koekkruiden zorgen voor een heerlijk aroma.
Wij vonden dit erg lekker en natuurlijk hoop ik jullie ook.
Wij vonden dit erg lekker en natuurlijk hoop ik jullie ook.
Ingrediënten
2 eetlepels zonnebloemolie
150 gram mager rookspek in reepjes
600 gram varkensfilet of hamlappen in grove stukken gesneden
2 gesnipperde (rode) uien
zout, peper
¼ liter rode wijn
¼ liter rode port
1 pot vleesfond (inh. 380 ml)
reepjes citroenschil van ½ citroen
2 vleesbouillontabletten
150 gram gedroogde pruimen in stukjes gesneden
2 laurierblaadjes
2 theelepels gedroogde tijm
2 theelepels koek- of speculaaskruiden
10 gram roomboter
150 gram mager rookspek in reepjes
600 gram varkensfilet of hamlappen in grove stukken gesneden
2 gesnipperde (rode) uien
zout, peper
¼ liter rode wijn
¼ liter rode port
1 pot vleesfond (inh. 380 ml)
reepjes citroenschil van ½ citroen
2 vleesbouillontabletten
150 gram gedroogde pruimen in stukjes gesneden
2 laurierblaadjes
2 theelepels gedroogde tijm
2 theelepels koek- of speculaaskruiden
10 gram roomboter
Hulpmiddelen & keukengerei
braadpan of hapjespan of sclowcooker
Leuke tips
Lekker met rode kool of spruitjes en aardappelpuree.
Lekker met Kerstmis want je kunt die al een dag tevoren maken.
Lekker met Kerstmis want je kunt die al een dag tevoren maken.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1475381
Homepage ID
886977
Teller
201
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Gelegenheid