griekse moussaka

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 01/25/1999 - 10:33
Bereidingswijze
Aubergines en aardappelen voorbereiden:
Snij de aubergines in schijven van ruim een halve centimeter dik en bestrooi ze met zout en leg in een schaal of leg op een plat bord. Bij meerdere lagen tussen elke laag zout strooien en een plat bord op de aubergines leggen en zet iets zwaars op het bord,  zodat de schijfjes iets onder druk staan. Het bittere vocht wordt dan door het zout aan de aubergines onttrokken. Na een uur de aubergines afspoelen en de plakken vervolgens uitknijpen (hou de schijfjes plat) en droog afdeppen.

Aardappelschijven ook in halve centimeter plakken snijden. Neem twee koekepannen en doe er een flinke laag zonnebloemolie in en vervolgens de aubergines en aardappelschijven zwemmend goudbruin bakken op matig vuurtje.

Na bakken de schijfjes goed laten uitlekken. (In vergiet late uitlekken of met papier deppen)

Gehakt fruiten:
Neem een koekepan en fruit de knoflook, uitjes en eventueel paprika glazig. Dan gehakt er bij. Op smaak met peper en beetje zout / bouillonblikje) en doe een eetlepel van de gyroskruiden er bij. 
Als gehakt goed gaar is blikjes tomatenpuree er bij en ontzuren (meebakken) Dan kruidenmengsel er bij doen.
Proef of gehakt krachtig genoeg is met kruiden. Anders nog 1 theelepeltje kruiden er bij naar smaak.

Na het bakken het gehakt laten uitlekken in bolzeef, of anders met tissue overtolige vet er uit halen.
 
Het vullen van de schotel:
Neem de ovenschotel. Neem voor de eerste laag de aardappelschijven. Voor de tweede laag neem je de aubergines. Doe dit om en om totdat er ongeveer twee lagen aardappelen en twee lagen aubergines zijn. (Meer of minder mag ook, kijk maar wat je lekker vindt) Zorg er in ieder geval dat je nog ruimte over hebt voor het gehakt en voor de bechamel!

Het uitgelekte gehakt over de aardappelen doen. Druk met een spatel (of met schone vlakke hand) de lagen aan en zorg dat de schotel vlak is.

Als laatste de iets afgekoelde bechamel nemen. (Laten afkoelen in wasbak met laag water en al roernd laten afkoelen) Dan als saus goed is afgekoeld 3 drie rauwe eieren doorheen en eventueel een beetje van de geraspte kaas.
Giet als laatste de saus over de schotel. (Nu kom je er achter of de rand hoog genoeg is!) Doe nog geraspte kaas over de saus.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven van ongeveer 180 graden celsius (stand 5-6 van een gasoven). Ik kan niet zeggen hoelang de schotel er in moet staan omdat elke oven weer anders is.Dan gedurende 40 a 50 minuten in oven tot de bovenkant mooi goud bruin is.

P.S. De foto's heb ik januari 2015 toegevoegd. Recept hier destijds in 1999 op smulweb geplaatst. Heb het ook aangepast aan hoe ik het nu bereidt. Is lichtjes aangepast. Zo doe ik de aubergines nu wel vantevoren zouten en afspoelen. Vervolgens doe ik de aardappelen en aubergines "zwemmend" bakken in een laag olie op matig vuur, ipv frituren in olie. 

Op de foto's zie je min of meer stap voor stap het proces. (Gewoon zoals het is, lekker rommeltje in de keuken!) Je ziet ook dat ik de türlü saus maak. Is niet noodzakelijk, maar wel lekker. 

 
Afbeelding
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
griekse moussaka
Aantal personen
6.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit recept heb ik geleerd tijdens het werken in een grieks restaurant. Ik werk bij dit recept niet met exacte hoeveelheden, omdat ik dit nooit gemeten heb. Het gerecht is machtig en vereist nogal veel werk, maar het is de moeite waard. De saus die je er eventueel bij kunt geven zet ik op een aparte receptuur (zie turlu)
Ingrediënten
Aardappelen:
Ruim 1 kg geschilde vastkokende of licht vastkokende aardappelen.

Aubergines:
3 stevige donkere grote aubergines.

zonnebleomolie voor het bakken van de aardappelschijfjes en aubergines

Voor het gehakt:
1 kg rundergehakt
2 uien
1 eetlepel oregano
2 tot 3 teentjes knoflook
Eventueel indien gewenst kun je nog een halve rode paprika gesnipperd er bij doen,
twee blikjes tomatenpuree
giroskruiden* (zie toelichting )
Maggiblokje
peper en eventueel zout
Gehaktmengsel mag krachtig van smaak zijn, want deze smaak trekt in de gehele schotel

Voor de bechamel laag:
125 gram Margarine
125 gram bloem
1 liter melk
nootmuskaat
3 eieren
geraspte kaas

Kruidenmengsel:
In dit recept worden giroskruiden gebruikt. Er zijn verschillende mengseltjes in de supermarkt te verkrijgen. Zelf mengsel maken kan ook. In meeste gevallen ruik je de komijn en vleugje kaneel van het mengsel. In de meeste gevallen zit in het mensgel de volgende kruiden:  komijn, basilicum, uienpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, oregano, tijm, kaneel, knoflookpoeder.
 
Hulpmiddelen & keukengerei
Friture met zonnebloem-olie (sla-olie kan ook, echter geen olijfolie!)
Grote ovenschotel met hoge rand
(bol-)zeef
oven
Leuke tips
Tijdens het maken van de schotel kun je eventueel wat schijfjes tomaten, geraspte kaas etc. tussen de aardappel en aubergine doen.Serveer er een frisse griekse salade bij (zie griekse salade van mijn site)
Over de moussaka kan eventueel nog turlu(= griekse tomatensaus) geserveerd worden. (Zie mijn site) Veel succes en eetplezier. Eventuele vragen zal ik graag beantwoorden
Indien je gasten uitnodigd raad ik je aan deze schotel een dag vantevoren te maken. De smaak kan dan mooi intrekken en je hebt geen tijdsdruk.
De schotel kan makkelijk ingevroren worden indien deze goed verpakt is
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
125120
Homepage ID
6452
Smaak
N
Teller
28823
Waardering aantal
8
Waardering
10
Drank
Uit
Bookmarked
101
Aantal reacties
10
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Author Image
rogerjacobs