Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen. Continu roeren met pollepel. Gesmolten suiker 3-5 minuten al roerend zachtjes laten doorkoken.
Stap 2
Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direkt hard balletje.
Stap 3
Pan direkt van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove struktuur. Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
Stap 4
Borstplaat 10-15 minuten laten afkoelen. Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen. Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 minuten laten afkoelen. Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.
Borstplaatvariaties
Tip 1: Meng voor bruingekleurd borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker.
Tip 2: Roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door.
Voor 6 stuks
- 250 gram kristalsuiker
- 5 el slagroom
- 6 borstplaatvormen (doorsnede 5 cm), ingevet
- bakpapier