Speculaastaart

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 11/27/2003 - 14:29
Bereidingswijze
Meng het bakmeel, de lichtbruine basterdsuiker, de kruiden en de in blokjes verdeelde boter in de foodprocessor tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig om een samenhangend deeg te maken (ongeveer 1 - 2 eetlepels water). Verdeel het deeg in twee porties (circa tweederde en eenderde deel), vorm er afgeplatte ballen van en laat verpakt in plasticfolie ongeveer 1 uur in de koelkast rusten. Maak intussen de amandelvulling door de amandelen en de witte basterdsuiker in een foodprocessor te doen en laten draaien tot de amandelen zijn fijn gemaald. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is. Verwarm de oven voor op 160 ?C. Rol de grootste deegportie op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van circa ? 25 cm en bekleed daarmee de taartvorm. Snijd de rand van het deeg gelijk met de rand van de vorm. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleinste deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm. doorsnee en leg die op de vulling. Druk de deegranden op elkaar. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taart uit de oven, bestrijk de bovenkant met de melk en bestrooi met de geschaafde amandelen. Zet de taart nog circa 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart circa 10 minuten in de vorm afkoelen en verwijder daarna de rand.

(Voor een taartvorm met een losse bodem met een doorsnee van ? 20 cm)
Ingrediƫnten
200 gram zelfrijzend bakmeel 125 gram lichtbruine basterdsuiker 1 volle eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden 150 gram boter 1 eetlepel melk 1 zakje geschaafde amandelen.

Voor de vulling:
200 gram gepelde amandelen
200 gram witte basterdsuiker
4 eetlepels advocaat.

Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1063181
Homepage ID
1211473
Smaak
Z
Teller
844
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
kook_piet
Gelegenheid