Bereidingswijze
Van bovenstaande ingredienten een soepel deeg kneden en dit een nacht, afgedekt, koel wegzetten.De helft van het deeg uitrollen tot een vierkante lap van ongeveer ? centimeter dikte, en die op een beboterde bakplaat leggen (alleen dat deel beboteren waarop het deeg ligt). Voor de vulling 250 gram amandelspijs losroeren met twee eetlepels room en eventueel nog wat citroenrasp. De spijs over de koek verdelen. Nu de andere helft van het deeg uitrollen tot een even grote lap en die voorzichtig over de spijs leggen. Druk amandelen op gelijke afstand in het deeg en bestrijk dit daarna met losgeklopt ei waaraan een eetlepel water is toegevoegd. Laat het deeg een uur rusten. Verwarm de oven voor op 200?C. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas gaar in 40 - 45 minuten. De speculaas is gaar wanneer de amandelen goudbruin zijn. Snijd het vrijwel direct in stukken, maar laat de koek op de bakplaat liggen tot het bijna helemaal is afgekoeld.
Ingrediƫnten
600 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
300 gram bruine basterdsuiker
300 gram koude boter in stukjes gesneden
? dl melk
3 eetlepels speculaaskruiden of koekkruiden
mestpuntje zout.
Voor de vulling:
250 gram amandelspijs
2 eetlepels room
citroenrasp
Voor de garnering:
los geklopt ei
amandelen
eetlepel water
2 theelepels bakpoeder
300 gram bruine basterdsuiker
300 gram koude boter in stukjes gesneden
? dl melk
3 eetlepels speculaaskruiden of koekkruiden
mestpuntje zout.
Voor de vulling:
250 gram amandelspijs
2 eetlepels room
citroenrasp
Voor de garnering:
los geklopt ei
amandelen
eetlepel water
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1063178
Homepage ID
1211473
Smaak
Z
Teller
779
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid