Cake uit de slowcooker? Jazeker! Citroencake met limocello glazuur.

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 01/31/2023 - 19:17
Bereidingswijze
VOORVERWARMEN:
Voordat ik begon met de boter, suikers en zout te mengen heb ik de grillfunctie van de slowcooker aangezet op 200 graden en in eerste instantie op 2 uur. Daar moest uiteindelijk nog 1 uur bij. Vergeet niet het grillrooster voorzichtig op de bodem te leggen.

CAKEVORM:
Beboter de bodem en zijkant van de cakevorm goed met boter en schudt er zoveel bloem of paneermeel in dat bodem en zijkant goed bedekt zijn. De overtollige bloem of paneermeel eruit schudden.

BESLAG MAKEN:
1. Doe de boter, basterdsuiker, vanille suiker en het snufje zout in de mengkom en meng tot een romige bijna witte creme. Begin eerst op de laagste snelheid en verhoog dit gaandeweg.
2. Voeg een ei toe en meng het op de laagste stand geheel door de botermassa. Doe hetzelfde bij elk van de andere eieren.
3. Roer nu de citroenrasp (en eventueel citroensap) erdoorheen.
4. Voeg tot slot het zelfrijzend bakmeel toe, maar spatel het eerst met de pollepel goed door de massa. Pas daarna gedurende een minuut of 3 op hoogste snelheid mengen.
5. Giet het beslag in de cakevorm en zet deze op het grillrooster in de slowcooker. Zorg ervoor dat de sluiting van de springvorm niet de zijkant van de slowcooker beschadigt.
6. Plaats het deksel op de slowcooker en controleer de tijd goed.
7. Het deksel heeft een gaatje voor afvoer van de stoom. Dit gaatje kun je gebruiken om tegen het einde van de baktijd met een sateprikker te controleren of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan is de cake gaar.
8. Zet de slowcooker uit en laat de cake erin (met deksel erop) geheel afkoelen. Toen ik de oven nog gebruikte liet ik de cake altijd in de overgeheel afkoelen en dat gaf het beste resultaat.

LIMOCELLO GLAZUUR:
1. Doe de poedersuiker, wanneer de cake klaar en geheel afgekoeld is, in een kommetje en giet er de eetlepel limocello overheen.
2. Roer het geheel tot een dikke, stroperige massa tot deze glanst (voeg desgewenst nog iets limocello toe om de gewenste dikte te bereiken).
3. Giet het glazuur over de cake en smeer voorzichtig uit met een in water gedompelde bolle kant van een eetlepel of, als je die hebt, een metalen taartspatel.
Afbeelding
Cake uit de slowcooker? Jazeker! Citroencake met limocello glazuur.
Cake uit de slowcooker? Jazeker! Citroencake met limocello glazuur.
Cake uit de slowcooker? Jazeker! Citroencake met limocello glazuur.
Aantal personen
8.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Door de huidige energiecrisis en de schandalig hoge prijzen voor vooral gas die energiebedrijven durven te berekenen, kwam het bakken (en koken) bij mij op stilstand te staan. 
Maar goed, je wilt toch eens iets lekkers maken. Dus ben ik in het elektrisch bakken (en koken) gedoken en kwam ik via vele omwegen uit bij een slowcooker van Russell Hobbs, model 28270-56. Het apparaat is ontzettend veelzijdig, je kunt er nog net niet mee internetten. Het bijgeleverde boek eens goed doorgelezen, maar er stond niets in over cake bakken. Heb het eerst eens uitgeprobeerd met Stoofvlees klaarmaken en daarna met kippenbouten grillen (ja er zit zelfs een grillfunctie op) en dat lukte allemaal perfect. Daarna geprobeerd een uitsmijter ham/kaas/tomaat/ui/champignon (mijn favoriete ontbijt op zondag) te maken en dit lukte ook perfect. 
Afgelopen vrijdag dan maar de stoute schoenen aangetrokken en zelf iets bedacht om een cake in de slowcooker te bakken. Mijn gewone langwerpige cakevorm paste er net niet in. Ik vond gelukkig een ronde springvorm van 18cm doorsnee en die paste perfect. Aan het kokkerellen geslagen en... ik ben heel erg tevreden over het resultaat.

EN DAN DIT!
Het apparaat is verbazingwekkend zuinig. Voordat ik begon heb ik de stand van de elektrameter opgenomen en ook meteen nadat ik het apparaat uitgezet heb. Ik heb de grillfuntie in totaal bijna drie uur aangehad en in totaal maar 100 watt gebruikt. Volgens het energieplafond voor elektra betaal ik 40 cent per 1000 watt. De energiekosten voor het maken van deze cake waren dus slechts 4 cent. Met de oven was ik aanzienlijk meer kwijt geweest.
Ingrediënten
LET OP: De inhoud van een ronde springvorm is iets kleiner dan die van een normale rechthoekige cakevorm. Om te voorkomen dat het deeg bij het rijzen over de rand stroomt moest mijn basisrecept (200, 200, 200) dus aangepast worden.

VOOR DE CAKE:
190 gram boter op kamertemparatuur (je kunt ook zonnebloemolie gebruiken, maar dan slechts 169 gram).
190 gram witte basterdsuiker.
190 gram zelfrijzend bakmeel.
1 zakje vanillesuiker.
snufje zout.
rasp van 1 goed schoongemaakte citroen (desgewenst ook nog 1 eetlepel citroensap).
3 grote eieren of 4 kleine eieren op kamertemperatuur.

Boter om de cakevorm in te vetten.
Bloem of (bij voorkeur) panneermeel om de cakevorm mee te bestrooien.

VOOR HET GLAZUUR:
100 gram poedersuiker.
1 eetlepel limocello.(of iets meer om de gewenste dikte te bereiken)
Hulpmiddelen & keukengerei
CAKE:
Russell Hobbs slowcooker met grillfunctie.
Weegschaal.
Mixer.
Houten pollepel.
Mengkom.
Pannenlikker.

GLAZUUR:
Weegschaal.
Eetlepel.
Kommetje.
Houten pollepel.
Pannenlikker.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1494367
Homepage ID
2784471
Teller
0
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Author Image
RudolfZwaaf