Bereidingswijze
-Bedek erwten met water en laat een nacht weken. Giet af, spoel af en plaats in grote pot.
-Voeg hambot, water en resterende soepingrediënten toe behalve worst en knoedels. Aan de kook brengen.
-Verminder hitte; dek af en laat 2 tot 2-1/2 uur sudderen.
-Verwijder hambot en mager vet. Verwijder vlees van bot; Dobbelsteen. Voeg ham en, rookworst toe aan de pan.
-Doe voor dumplings de bloem in een kleine kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem; voeg ei en water toe en roer tot een gladde massa.
-Plaats een vergiet met gaten over sudderende soep; doe het deeg in het vergiet en druk het aan met een houten lepel. Kook, onafgedekt, 10-15 minuten. Gooi het laurierblad weg.
-Voeg hambot, water en resterende soepingrediënten toe behalve worst en knoedels. Aan de kook brengen.
-Verminder hitte; dek af en laat 2 tot 2-1/2 uur sudderen.
-Verwijder hambot en mager vet. Verwijder vlees van bot; Dobbelsteen. Voeg ham en, rookworst toe aan de pan.
-Doe voor dumplings de bloem in een kleine kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem; voeg ei en water toe en roer tot een gladde massa.
-Plaats een vergiet met gaten over sudderende soep; doe het deeg in het vergiet en druk het aan met een houten lepel. Kook, onafgedekt, 10-15 minuten. Gooi het laurierblad weg.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Het recept voor erwtensoep van de grootmoeder was favoriet bij het hele gezin. Wat het anders maakt dan alle andere erwtensoepen , is de toevoeging van hele erwten, spaetzle-achtige "dumplings" en worst. Probeer het een keer en je zult verslaafd zijn. -
Ingrediënten
250 g gedroogde hele erwten
250 g gedroogde groene spliterwten
1 vlezig hambot
3 liter water
1 grote ui, gesnipperd
1 middelgrote wortel, gehakt
2 selderijribben, in stukjes gesneden
100 g gehakte selderijblaadjes
1 theelepel bouquet garni (gemengde kruiden)
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 laurierblad
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper
2 rookworsten in stukken gesneden
Spaetzle-knoedels:
200 g bloem voor alle doeleinden
8 cl water
250 g gedroogde groene spliterwten
1 vlezig hambot
3 liter water
1 grote ui, gesnipperd
1 middelgrote wortel, gehakt
2 selderijribben, in stukjes gesneden
100 g gehakte selderijblaadjes
1 theelepel bouquet garni (gemengde kruiden)
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 laurierblad
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper
2 rookworsten in stukken gesneden
Spaetzle-knoedels:
200 g bloem voor alle doeleinden
8 cl water
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1494310
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = carole Talcoth
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht