Bereidingswijze
1 Snijd de kippendijen in stukken en zet deze ongeveer een half uurtje in de vriezer. Draai het spek in de keukenmachine tot puree. Voeg de paneermeel en alle specerijen toe. Draai dit ook goed door elkaar. Maak de ui schoon en snijd deze in stukken. Voeg deze bij het spekmengel en draai fijn.
2 Pak de kippendijen uit de vriezer en voeg ze toe aan het mengsel. Als de kip mooi fijn gedraaid is, voeg je het ei, de ketjap en het water toe. Meng dit goed door het frikandellen-mengsel heen en doe het mengsel in een spuitzak. Knip het puntje er ruim af zodat je een goed formaat frikandel kan spuiten.
3 Spuit dikke frikandellen op een bakplaat met bakpapier en maak de zijkantjes recht. Ze lijken nu heel groot, maar zullen straks nog krimpen. Leg de frikandellen dan 60 minuten in het vriesvak zodat ze mooi recht blijven en hanteerbaar zijn.
4 Maak, terwijl de frikandellen in de vriezer zitten, alvast de sauzen. Begin met de curry. Maak de knoflook schoon en snijd in stukjes. Snijd ook de tomaat in blokjes en doe deze samen met de knoflook in een pan.
5 Voeg de rest van de ingrediënten toe in de pan en breng dit aan de kook. Roer het af en toe door terwijl het zachtjes staat te koken. Na 15 à 20 minuten zachtjes koken pureer je het glad met de staafmixer. Om te kijken of de curry dik genoeg is doe je een theelepel curry op een bordje en zet die even twee minuten in de koelkast. Haal je vinger er doorheen om te kijken of hij de dikte heeft van curry. Zo niet kook je het nog iets verder in.
6 Zeef de curry en laat de curry goed afkoelen. Bewaar deze in een schone pot in de koelkast. Deze is zeker twee weken houdbaar als je het koel en schoon bewaard.
7 Voor het pocheervocht meng je de runderbouillon met de ketjap en een beetje zout. Breng de bouillon net niet aan de kook. Leg de vier iets bevroren frikandellen in het pocheervocht en pocheer ze ongeveer vier minuten gaar. Als je ze voorzichtig uit het vocht hebt gehaald, laat je ze afkoelen.
8 Voor de mayonaise scheidt je de eitjes en doe je de eidooiers in een kom. Voeg daar azijn, een beetje mosterd en het sap van een halve citroen toe. Meng het geheel met de staafmixer en voeg tijdens het mixen langzaam de olie toe. Blijf kloppen tot alle olie opgenomen is en de mayonaise dik geworden is. Als laatste kun je de mayonaise nog op smaak maken met het de rest van het citroensap en wat zout.
9 Voor de frieten kun je de aardappels schillen, maar je kunt ze ook met schil maken. Snijd de aardappels in lange frieten en spoel ze onder de kraan tot het water helder wordt. Maak ze goed droog. Zet de frituurpan aan op 160 graden. Bak ze ongeveer vier minuten in de frituur. Zet vervolgens de frituurpan op 180 graden. Bak ze nogmaals tot ze mooi goudgeel zijn. Bestrooi ze met wat zout.
10 Zet de frituurpan op 180 graden. Snijd de frikandel in de lengte in en frituur deze tot ze gaan drijven. Haal ze uit de frituurpan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Vul de frikandellen eerst met wat mayonaise en dan met wat curry. Bestrooi dan royaal met de uitjes.
Eet smakelijk!
2 Pak de kippendijen uit de vriezer en voeg ze toe aan het mengsel. Als de kip mooi fijn gedraaid is, voeg je het ei, de ketjap en het water toe. Meng dit goed door het frikandellen-mengsel heen en doe het mengsel in een spuitzak. Knip het puntje er ruim af zodat je een goed formaat frikandel kan spuiten.
3 Spuit dikke frikandellen op een bakplaat met bakpapier en maak de zijkantjes recht. Ze lijken nu heel groot, maar zullen straks nog krimpen. Leg de frikandellen dan 60 minuten in het vriesvak zodat ze mooi recht blijven en hanteerbaar zijn.
4 Maak, terwijl de frikandellen in de vriezer zitten, alvast de sauzen. Begin met de curry. Maak de knoflook schoon en snijd in stukjes. Snijd ook de tomaat in blokjes en doe deze samen met de knoflook in een pan.
5 Voeg de rest van de ingrediënten toe in de pan en breng dit aan de kook. Roer het af en toe door terwijl het zachtjes staat te koken. Na 15 à 20 minuten zachtjes koken pureer je het glad met de staafmixer. Om te kijken of de curry dik genoeg is doe je een theelepel curry op een bordje en zet die even twee minuten in de koelkast. Haal je vinger er doorheen om te kijken of hij de dikte heeft van curry. Zo niet kook je het nog iets verder in.
6 Zeef de curry en laat de curry goed afkoelen. Bewaar deze in een schone pot in de koelkast. Deze is zeker twee weken houdbaar als je het koel en schoon bewaard.
7 Voor het pocheervocht meng je de runderbouillon met de ketjap en een beetje zout. Breng de bouillon net niet aan de kook. Leg de vier iets bevroren frikandellen in het pocheervocht en pocheer ze ongeveer vier minuten gaar. Als je ze voorzichtig uit het vocht hebt gehaald, laat je ze afkoelen.
8 Voor de mayonaise scheidt je de eitjes en doe je de eidooiers in een kom. Voeg daar azijn, een beetje mosterd en het sap van een halve citroen toe. Meng het geheel met de staafmixer en voeg tijdens het mixen langzaam de olie toe. Blijf kloppen tot alle olie opgenomen is en de mayonaise dik geworden is. Als laatste kun je de mayonaise nog op smaak maken met het de rest van het citroensap en wat zout.
9 Voor de frieten kun je de aardappels schillen, maar je kunt ze ook met schil maken. Snijd de aardappels in lange frieten en spoel ze onder de kraan tot het water helder wordt. Maak ze goed droog. Zet de frituurpan aan op 160 graden. Bak ze ongeveer vier minuten in de frituur. Zet vervolgens de frituurpan op 180 graden. Bak ze nogmaals tot ze mooi goudgeel zijn. Bestrooi ze met wat zout.
10 Zet de frituurpan op 180 graden. Snijd de frikandel in de lengte in en frituur deze tot ze gaan drijven. Haal ze uit de frituurpan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Vul de frikandellen eerst met wat mayonaise en dan met wat curry. Bestrooi dan royaal met de uitjes.
Eet smakelijk!
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
De frikandel is de meest gegeten snack in de snackbar. Ze zijn zo populair dat er in Nederland zo'n 600 miljoen stuks per jaar verkocht worden. Ramon maakt frikandellen speciaal met zelfgemaakte frieten en mayonaise.
Ingrediënten
VOOR DE FRIKANDELLEN
250 g kipdijfilet
150 g spek
35 g paneermeel
3 g zout
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
1 el uienpoeder
1 el witte peper
1 el nootmuskaat
1 tl foelie
1/2 tl knoflookpoeder
1 ui
1 ei
3 el ketjap
50 ml water
POCHEER VOCHT
1 l runderbouillon
3 el ketjap
1 tl zout
VOOR DE MAYONAISE
2 eierdooiers
2 el blanke natuurazijn
1 tl gladde mosterd
400 ml neutrale olie (zonnebloem)
•
sap van een halve citroen
•
zout
BENODIGDHEDEN
•
staafmixer
VOOR DE CURRY
1 kg tomaten
2 tenen knoflook
2 el ketjap
2 el worcestersaus
150 g bruine basterdsuiker
200 ml blanke natuurazijn
1 el tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 tl paprikapoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl zwarte gemalen peper
1 mespunt gemalen koriander
1 mespunt gemalen kruidnagel
250 g kipdijfilet
150 g spek
35 g paneermeel
3 g zout
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
1 el uienpoeder
1 el witte peper
1 el nootmuskaat
1 tl foelie
1/2 tl knoflookpoeder
1 ui
1 ei
3 el ketjap
50 ml water
POCHEER VOCHT
1 l runderbouillon
3 el ketjap
1 tl zout
VOOR DE MAYONAISE
2 eierdooiers
2 el blanke natuurazijn
1 tl gladde mosterd
400 ml neutrale olie (zonnebloem)
•
sap van een halve citroen
•
zout
BENODIGDHEDEN
•
staafmixer
VOOR DE CURRY
1 kg tomaten
2 tenen knoflook
2 el ketjap
2 el worcestersaus
150 g bruine basterdsuiker
200 ml blanke natuurazijn
1 el tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 tl paprikapoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl zwarte gemalen peper
1 mespunt gemalen koriander
1 mespunt gemalen kruidnagel
Hulpmiddelen & keukengerei
BENODIGDHEDEN
keukenmachine
frituurpan met olie
keukenpapier
stafmixer
En voor de friet 8 kruimige aardappels
keukenmachine
frituurpan met olie
keukenpapier
stafmixer
En voor de friet 8 kruimige aardappels
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492191
Homepage ID
2428749
Teller
0
Bron
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/frikandel-speciaal-met-zelfgemaakte-friet-en-mayonaise
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid