Bereidingswijze
Instructies
Snijd het zwoerd van de buikspek kruislings in, zodat er over de hele bovenkant een ruitpatroon zichtbaar is
Wrijf een handvol grof zeezout tussen de ruitjes bovenop het buikspek. Het is belangrijk dat er overal goed zout tussen zit. Dit helpt namelijk om de zwoerd krokant te maken
Pak een braadslede. Zet het op middelhoog vuur op het fornuis en doe hier een goede scheut olijfolie in.
Snijd de venkel en sjalotten tot middelgrote stukken en doe deze in de braadslede. Voeg ook een eetlepel venkelzaad, de laurierbladeren en de steranijs toe.
Plet met een vijzel, of groot mes, de kardemomzaden en voeg deze ook toe.
Fruit alles even goed aan. Zo komen alle smaken mooi los.
Leg het buikspek met de vleeskant naar beneden in de braadslede. Voeg een goede scheut (c.a 2 glazewitte wijn toe aan de braadslede. Zoveel dat de bodem compleet bedekt is. Laat de alcohol ongeveer 3 min uitkoken.
Voeg de kippenbouillon toe aan de braadslede. Voeg zoveel toe dat het buikspek tot aan de zwoerd onder de bouillon staat. Let er hierbij op dat de zwoerd droog blijft.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng het geheel aan de kook op het fornuis. Dit is belangrijk, want als het niet kookt voordat het de oven in gaat, zal hij nooit meer gaan koken in de oven.
Als het geheel kookt, plaats je de braadslede onder in de oven. Het mag hier 2 uur op 180 graden in blijven staan.
Nadat de twee uur zijn verstreken is je buikspek klaar. Is hij nog niet crispy genoeg, laat de braadslede dan nog in de oven en gebruik de grillfunctie voor ongeveer 15 minuten.
Als je buikspek klaar is haal je het uit de braadslede. De braadslede plaatsen we weer op het fornuis. Laat de buikspek onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Het overgebleven vocht in de braadslede bevat veel vet. Dat halen we eraf door een witte boterham over het vocht te trekken. De boterham zal het vet opnemen en heb je hierna niet meer nodig.
Voeg een grote lepel grove mosterd toe aan het vocht en breng het geheel aan de kook. Blijf hierbij goed roeren.
Schenk het vocht in een schaaltje en gebruik dit als jus voor de buikspek.
TIP: je kan de crispy buikspek het makkelijkste snijden met een broodmes
Snijd het zwoerd van de buikspek kruislings in, zodat er over de hele bovenkant een ruitpatroon zichtbaar is
Wrijf een handvol grof zeezout tussen de ruitjes bovenop het buikspek. Het is belangrijk dat er overal goed zout tussen zit. Dit helpt namelijk om de zwoerd krokant te maken
Pak een braadslede. Zet het op middelhoog vuur op het fornuis en doe hier een goede scheut olijfolie in.
Snijd de venkel en sjalotten tot middelgrote stukken en doe deze in de braadslede. Voeg ook een eetlepel venkelzaad, de laurierbladeren en de steranijs toe.
Plet met een vijzel, of groot mes, de kardemomzaden en voeg deze ook toe.
Fruit alles even goed aan. Zo komen alle smaken mooi los.
Leg het buikspek met de vleeskant naar beneden in de braadslede. Voeg een goede scheut (c.a 2 glazewitte wijn toe aan de braadslede. Zoveel dat de bodem compleet bedekt is. Laat de alcohol ongeveer 3 min uitkoken.
Voeg de kippenbouillon toe aan de braadslede. Voeg zoveel toe dat het buikspek tot aan de zwoerd onder de bouillon staat. Let er hierbij op dat de zwoerd droog blijft.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng het geheel aan de kook op het fornuis. Dit is belangrijk, want als het niet kookt voordat het de oven in gaat, zal hij nooit meer gaan koken in de oven.
Als het geheel kookt, plaats je de braadslede onder in de oven. Het mag hier 2 uur op 180 graden in blijven staan.
Nadat de twee uur zijn verstreken is je buikspek klaar. Is hij nog niet crispy genoeg, laat de braadslede dan nog in de oven en gebruik de grillfunctie voor ongeveer 15 minuten.
Als je buikspek klaar is haal je het uit de braadslede. De braadslede plaatsen we weer op het fornuis. Laat de buikspek onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Het overgebleven vocht in de braadslede bevat veel vet. Dat halen we eraf door een witte boterham over het vocht te trekken. De boterham zal het vet opnemen en heb je hierna niet meer nodig.
Voeg een grote lepel grove mosterd toe aan het vocht en breng het geheel aan de kook. Blijf hierbij goed roeren.
Schenk het vocht in een schaaltje en gebruik dit als jus voor de buikspek.
TIP: je kan de crispy buikspek het makkelijkste snijden met een broodmes
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Lekker
Ingrediënten
Ingrediënten
1,5 buikspekgrof zeezout1 venkel2 sjalotten3 teentjes knoflook2 laurierbladeren2 steranijs6 kardemomzadenwitte wijnolijfoliegrove mosterd600 ml kippenbouillonvenkelzaad1 snee witbrood
1,5 buikspekgrof zeezout1 venkel2 sjalotten3 teentjes knoflook2 laurierbladeren2 steranijs6 kardemomzadenwitte wijnolijfoliegrove mosterd600 ml kippenbouillonvenkelzaad1 snee witbrood
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Europees
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1490999
Homepage ID
2593115
Teller
0
Bron
Inet
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht