Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe bloem, bakpoeder, basterdsuiker, kaneel, losgeklopt ei en zout in een grote kom en roer goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg met behulp van een mixer met deeghaken of een keukenmachine. Met de hand gaat natuurlijk ook.
Rol het deeg op bakpapier uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 40 × 35 cm. Leg het bakpapier met de plak deeg op de bakplaat. Bestrijk het deeg dun met het losgeklopte ei en bestrooi met de greinsuiker en de geschaafde amandelen. Druk ze met de hand wat aan, zodat ze niet te los op het deeg liggen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Mijn koekjes zaten 25 minuten in de oven.
Haal de koek uit de oven en snijd met een scherp mes de koek in rechthoekige stukken. Laat de koekjes verder afkoelen op een rooster.
Rol het deeg op bakpapier uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 40 × 35 cm. Leg het bakpapier met de plak deeg op de bakplaat. Bestrijk het deeg dun met het losgeklopte ei en bestrooi met de greinsuiker en de geschaafde amandelen. Druk ze met de hand wat aan, zodat ze niet te los op het deeg liggen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Mijn koekjes zaten 25 minuten in de oven.
Haal de koek uit de oven en snijd met een scherp mes de koek in rechthoekige stukken. Laat de koekjes verder afkoelen op een rooster.
Afbeelding
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
30.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik wilde al heel lang eens Jan Hagel bakken. Een echt Nerlands koekje, die ze hier in Duitsland niet kennen. Leuk om mijn buren te laten proeven.
Ik heb deze keer het recept van Annemarie gebruikt die een paar jaar terug winnares was van de TV-uitzending Heel Holland Bakt. Ik heb wel iets aangepast en dat is dat ik in plaats van 1 theelepel kaneel heb ik 2 theelepels genomen. Verder een half losgeklopt ei door het deeg heb gekneed en de deegplak vòòr het bakken heb ingesmeerd met losgeklopt ei. Zien de koekjes er iets mooier uit. Hoeft natuurlijk niet,
De koekjes worden op een bakplaat gebakken en nog warm in de vorm gesneden.
Onze buren waren trouwens verrukt. De buurvrouw kon er niet vanaf blijven en wijzelf ook niet.
Ik heb deze keer het recept van Annemarie gebruikt die een paar jaar terug winnares was van de TV-uitzending Heel Holland Bakt. Ik heb wel iets aangepast en dat is dat ik in plaats van 1 theelepel kaneel heb ik 2 theelepels genomen. Verder een half losgeklopt ei door het deeg heb gekneed en de deegplak vòòr het bakken heb ingesmeerd met losgeklopt ei. Zien de koekjes er iets mooier uit. Hoeft natuurlijk niet,
De koekjes worden op een bakplaat gebakken en nog warm in de vorm gesneden.
Onze buren waren trouwens verrukt. De buurvrouw kon er niet vanaf blijven en wijzelf ook niet.
Ingrediënten
250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
130 gram witte basterdsuiker (120 gram lichtbruine)
1 theelepel kaneel (2 theelepels kaneel)
Mespunt zout
180 gram harde roomboter, in blokjes
½ + ½ ei, losgeklopt (½ ei om bovenop het deeg te strijken)
50 gram greinsuiker, parelsuiker of grof gestampte suikerklontjes
40 gram geschaafde amandelen
1 theelepel bakpoeder
130 gram witte basterdsuiker (120 gram lichtbruine)
1 theelepel kaneel (2 theelepels kaneel)
Mespunt zout
180 gram harde roomboter, in blokjes
½ + ½ ei, losgeklopt (½ ei om bovenop het deeg te strijken)
50 gram greinsuiker, parelsuiker of grof gestampte suikerklontjes
40 gram geschaafde amandelen
Hulpmiddelen & keukengerei
bakplaat 35 x 40 cm
bakpapier
mixer okeukenmachine, of met de hand kneden
kwastje om het ei in te smeren
bakpapier
mixer okeukenmachine, of met de hand kneden
kwastje om het ei in te smeren
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1483705
Homepage ID
886977
Teller
27
Bron
https://www.culy.nl/recepten/jan-hagel-koekjes/ Een recept van Annemarie winnares van Heel Holand Bakt
Drank
Uit
Bookmarked
6
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Sojavrij
Histaminevrij
Vegetarisch
Gelegenheid