Bereidingswijze
Schil en was de aardappelen.
Schaaf de aardappelen met een schaaf of keukenmachine in dunne plakjes.
Zet de aardappelen tot gebruik onder water zodat ze niet verkleuren terwijl je bezig bent met de volgende handeling.
Meng de melk met de room.
Doe de tijm, knoflook, sjalot, peper, zout en nootmuskaat naar smaak in het roommengsel.
Breng dit aan de kook en laat het op een lage warmtebron plm. 10 minuten zachtjes trekken.
Giet het roommengsel door een zeef en doe dit weer terug in de pan.
Voeg de goed uitgelekte aardappelschijfjes toe aan het roommengsel.
Breng alles weer aan de kook en laat de aardapelschijfjes 4 minuten zachtjes koken.
Doe nu alles (aardappelschijfjes en roommengsel) in de ovenschaal.
erdeel de aardappels een beetje mooi in de schaal.
Dek de ovenschaal af met bijvoorbeeld een stuk aluminiumfolie en zet je schaal weg tot gebruik.
Plm. 1 1/2 uur voor gebruik.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zodra de oven voorwerwarmd is zet je de schaal (zonder folie o.i.d.) in het midden van de voorverwarmde oven.
Na ongeveer 50 tot 60 minuten is je gratin klaar voor gebruik en heeft zich een mooie goudbruine laag op de aardappels gevormd.
Prik even met een satéprikker in de aardappels. Je merkt dan ook of de aardappels gaar zijn.
Schaaf de aardappelen met een schaaf of keukenmachine in dunne plakjes.
Zet de aardappelen tot gebruik onder water zodat ze niet verkleuren terwijl je bezig bent met de volgende handeling.
Meng de melk met de room.
Doe de tijm, knoflook, sjalot, peper, zout en nootmuskaat naar smaak in het roommengsel.
Breng dit aan de kook en laat het op een lage warmtebron plm. 10 minuten zachtjes trekken.
Giet het roommengsel door een zeef en doe dit weer terug in de pan.
Voeg de goed uitgelekte aardappelschijfjes toe aan het roommengsel.
Breng alles weer aan de kook en laat de aardapelschijfjes 4 minuten zachtjes koken.
Doe nu alles (aardappelschijfjes en roommengsel) in de ovenschaal.
erdeel de aardappels een beetje mooi in de schaal.
Dek de ovenschaal af met bijvoorbeeld een stuk aluminiumfolie en zet je schaal weg tot gebruik.
Plm. 1 1/2 uur voor gebruik.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zodra de oven voorwerwarmd is zet je de schaal (zonder folie o.i.d.) in het midden van de voorverwarmde oven.
Na ongeveer 50 tot 60 minuten is je gratin klaar voor gebruik en heeft zich een mooie goudbruine laag op de aardappels gevormd.
Prik even met een satéprikker in de aardappels. Je merkt dan ook of de aardappels gaar zijn.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Bij de hertenbiefstuk die we afgelopen vrijdag aten wilde ik een aardappelgerecht dat tevoren kon worden voorbereid. Ik vind het niet leuk om lang in de keuken te staan als we gasten hebben.
Ik heb al vaker gratin dauphinois gemaakt, maar alsje de schaal al eerder klaarmaakte voordat het in de oven verkleurde de bovenste laag aardappels.
Door de ardappels tevoren de koken in het roommengsel kun je de schaal al een dag tevoren voorbereiden en ongeveer een uur voordat het op tafelmoet komen in de oven zetten.
Heerlijk toch voor je kerstdiner?
Mijn recept is een combinatie van verschillende bestaande recepten.
Ik heb al vaker gratin dauphinois gemaakt, maar alsje de schaal al eerder klaarmaakte voordat het in de oven verkleurde de bovenste laag aardappels.
Door de ardappels tevoren de koken in het roommengsel kun je de schaal al een dag tevoren voorbereiden en ongeveer een uur voordat het op tafelmoet komen in de oven zetten.
Heerlijk toch voor je kerstdiner?
Mijn recept is een combinatie van verschillende bestaande recepten.
Ingrediënten
boter
800 gram aardappelen beetje kruimig kokende bijv. Frieslanders of bintjes
2 dl slagroom
2 dl halfvolle melk
2 teentjes knoflook,gepeld en gesnipperd
1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
2 theelepels gedroogde tijm
gemalen nootmuskaat naar smaak
zout, peper
800 gram aardappelen beetje kruimig kokende bijv. Frieslanders of bintjes
2 dl slagroom
2 dl halfvolle melk
2 teentjes knoflook,gepeld en gesnipperd
1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
2 theelepels gedroogde tijm
gemalen nootmuskaat naar smaak
zout, peper
Hulpmiddelen & keukengerei
ovenschaal
schaaf of keukenmachine
zeef
vergiet
schaaf of keukenmachine
zeef
vergiet
Leuke tips
Lekker bij gebraden vlees of gebakken vis en kip.
Een echt feestelijk bijgerecht.
N.B. Hou tussendoor je oven wel in de gaten want niet elke oven is hetzelfde.
Een echt feestelijk bijgerecht.
N.B. Hou tussendoor je oven wel in de gaten want niet elke oven is hetzelfde.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1464935
Homepage ID
886977
Teller
2356
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Vegetarisch
Gelegenheid