Bereidingswijze
-Ontvlies de wangetjes (of laat dat vooraf door de slager doen), kruid ze flink met peper en zout aan beide zijden en schroei ze dicht in de hete vetstof.
-Dat doe je bij voorkeur in een kleefpan, het aanbaksel kan je dan nadien nog gebruiken.
-Snipper de ui en het teentje look fijn en fruit deze gedurende 5 minuten in een kookpot.
-Voeg de lepel bloem toe, laat al roerend even meebakken en blus met de fond.
-Voeg de wangetjes, het bier, de mosterd, de kruiden, de suiker en azijn toe. Zet het vuur laag, zodat de saus zeer zachtjes pruttelt.
-Blus de pan waarin de wangetjes gebakken zijn met een weinig water, schraap de braadresten los en voeg deze eveneens toe.
-Controleer regelmatig de gaarheid van de wangetjes, je moet een vork er gemakkelijk kunnen inprikken.
-De gaartijd schommelt, het is aan te raden na anderhalf uur regelmatig te controleren.
-Koel snel af in ijswater en zet een nacht in de koelkast.
-De dag nadien opwarmen op een zacht vuurtje.
-Voeg tijdens het opwarmen de chocolade toe, en eventueel nog wat azijn naar smaak (proeven !).
-Let er tijdens het opwarmen wel op dat de wangetjes niet uit mekaar vallen. Roer dus voorzichtig, of warm op in de oven.
-Serveer met kroketjes en seizoensgroenten naar keuze, bv. gestoofde spruitjes en worteltjes.
-Dat doe je bij voorkeur in een kleefpan, het aanbaksel kan je dan nadien nog gebruiken.
-Snipper de ui en het teentje look fijn en fruit deze gedurende 5 minuten in een kookpot.
-Voeg de lepel bloem toe, laat al roerend even meebakken en blus met de fond.
-Voeg de wangetjes, het bier, de mosterd, de kruiden, de suiker en azijn toe. Zet het vuur laag, zodat de saus zeer zachtjes pruttelt.
-Blus de pan waarin de wangetjes gebakken zijn met een weinig water, schraap de braadresten los en voeg deze eveneens toe.
-Controleer regelmatig de gaarheid van de wangetjes, je moet een vork er gemakkelijk kunnen inprikken.
-De gaartijd schommelt, het is aan te raden na anderhalf uur regelmatig te controleren.
-Koel snel af in ijswater en zet een nacht in de koelkast.
-De dag nadien opwarmen op een zacht vuurtje.
-Voeg tijdens het opwarmen de chocolade toe, en eventueel nog wat azijn naar smaak (proeven !).
-Let er tijdens het opwarmen wel op dat de wangetjes niet uit mekaar vallen. Roer dus voorzichtig, of warm op in de oven.
-Serveer met kroketjes en seizoensgroenten naar keuze, bv. gestoofde spruitjes en worteltjes.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Lekkere stoofpotjes, daarvoor moet je in Vlaanderen zijn. Met deze kalfswangetjes in donker bier serveer je een variant op het klassieke stoofvlees met bier. Dit stoofpotje kan je ook één dag op voorhand bereiden, zodat je de dag zelf niet veel werk meer hebt
Ingrediënten
6 kalfswangen
1 flesje donkere trappist (St. Bernardus Abt, Rochefort 10,…)
2,5 dl goeie bruine fond
boter en/of olijfolie
1 grote ui
1 teentje look
peper en zout
een koffielepel scherpe mosterd
laurier
tijm
twee eetlepels bruine suiker
twee eetlepels balsamicoazijn
een eetlepel bloem
een stukje fondant chocolade
1 flesje donkere trappist (St. Bernardus Abt, Rochefort 10,…)
2,5 dl goeie bruine fond
boter en/of olijfolie
1 grote ui
1 teentje look
peper en zout
een koffielepel scherpe mosterd
laurier
tijm
twee eetlepels bruine suiker
twee eetlepels balsamicoazijn
een eetlepel bloem
een stukje fondant chocolade
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1464073
Homepage ID
1090993
Teller
243
Bron
lekker van bij ons
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid