Bereidingswijze
In ovenschotel laag om laag doen: ik start altijd met de kool, want dan wordt de schotel niet zo vies, het laagje kool bestrijken met mosterd (bolle kant van een eetlepel voor gebruiken), daar een laagje plakjes rookworst op, dan laagje puree. Ik doe dit meestal twee keer, omdat het voor twee personen ook nooit huge hoeveelheden zijn. Daarna hoeft het alleen de oven in, je kunt er nog voor kiezen om de bovenkant met paneermeel en boter te doen, voor het korstje.
Als je het in de oven doet als het allemaal nog warm is, zou ik hem op 200 zetten, dan hoeft het in feite alleen nog maar goed door te warmen en de bovenkant moet beetje bruin worden.
Als je het koud in de oven schuift: ik zou hem op 175 zetten, en ik denk dat het dan toch gauw een half uur nodig heeft, maar dat weet ik niet zo goed. Hangt er natuurlijk ook vanaf voor hoeveel mensen je het maakt.
Als je het in de oven doet als het allemaal nog warm is, zou ik hem op 200 zetten, dan hoeft het in feite alleen nog maar goed door te warmen en de bovenkant moet beetje bruin worden.
Als je het koud in de oven schuift: ik zou hem op 175 zetten, en ik denk dat het dan toch gauw een half uur nodig heeft, maar dat weet ik niet zo goed. Hangt er natuurlijk ook vanaf voor hoeveel mensen je het maakt.
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Makkelijk, goedkoop en toch lekker eten. Eigenlijk wel voor in de herst/winter, lekker met een enkele vork, gezeten bij het snorrende kacheltje naar binnen werken. Je moet wel van mosterd houden!
Ingrediënten
Aardappelpuree
Spekjes
Ui (ik doe voor ons tweetjes 1 grote of 2 middenmoters)
Kool (officieel groene kool, maar die zijn altijd zo groot, spitskool is ook prima, ik doe het altijd op het oog, om en nabij een pond, denk ik, het slinkt altijd behoorlijk)
Kummel (is hetzelfde als karwijzaad)
Mosterd
Rookworst.
Spekjes
Ui (ik doe voor ons tweetjes 1 grote of 2 middenmoters)
Kool (officieel groene kool, maar die zijn altijd zo groot, spitskool is ook prima, ik doe het altijd op het oog, om en nabij een pond, denk ik, het slinkt altijd behoorlijk)
Kummel (is hetzelfde als karwijzaad)
Mosterd
Rookworst.
Hulpmiddelen & keukengerei
ovenschaal
Leuke tips
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bij de kool nog een blikje ananas toe te voegen, of om wat paprika ofzo mee te bakken, maar zoals boven beschreven heb je het vroeger bij mij (dit is een recept dat ik naar een zoon gestuurd heb) gegeten.
Waarschijnlijk hou je kool over: lekker om de volgende dag met wat prei, ui en taugé door de bami te doen. Of je maakt een voorgerechtje:
Witte kool heel fijn snijden, op twee bordjes doen, een hoopje van maken, ongeveer de hoeveelheid ¾ van jouw theeglazen p.p.
2 eieren (1 ei per persoon) hard koken, warm of koud in stukje snijden en verspreiden over de kool.
Spekjes uitbakken, spekjes eruit halen, vet achterlaten, spekjes over ei verspreiden.
Beetje basilicumazijn in het vet verwarmen (gaat stinken, maar dat proef je niet), beetje mosterd erbij, even proeven, misschien nog zout, peper en/of suiker toevoegen. Als je denkt dat je te weinig dressing hebt, kun je er gelijk met de azijn ook nog wat olijfolie aan toevoegen.
Deze dressing heet over je bordje gieten en gelijk opeten. Omdat de dressing heet is, slinkt de kool enigszins, maar dan moet je de kool dus echt goed fijn gesneden hebben.
Succes et bon appetit!
Waarschijnlijk hou je kool over: lekker om de volgende dag met wat prei, ui en taugé door de bami te doen. Of je maakt een voorgerechtje:
Witte kool heel fijn snijden, op twee bordjes doen, een hoopje van maken, ongeveer de hoeveelheid ¾ van jouw theeglazen p.p.
2 eieren (1 ei per persoon) hard koken, warm of koud in stukje snijden en verspreiden over de kool.
Spekjes uitbakken, spekjes eruit halen, vet achterlaten, spekjes over ei verspreiden.
Beetje basilicumazijn in het vet verwarmen (gaat stinken, maar dat proef je niet), beetje mosterd erbij, even proeven, misschien nog zout, peper en/of suiker toevoegen. Als je denkt dat je te weinig dressing hebt, kun je er gelijk met de azijn ook nog wat olijfolie aan toevoegen.
Deze dressing heet over je bordje gieten en gelijk opeten. Omdat de dressing heet is, slinkt de kool enigszins, maar dan moet je de kool dus echt goed fijn gesneden hebben.
Succes et bon appetit!
Bereidingstijd
0-10 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1364115
Homepage ID
1413141
Smaak
N
Teller
1396
Bron
ooit ergens gelezen, daarna zelf verder mee gegaan.
Drank
Uit
Bookmarked
8
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Spekjes uitbakken, ui erbij, even bakken, fijngesneden kool erbij, op middelmatig
vuur of elektriciteit bakken, ik doe er nooit een deksel op, gewoon bij tijd en wijlen omscheppen.
Naar behoefte zout en peper en een theelepeltje (echt niet méér) kummel toevoegen.
vuur of elektriciteit bakken, ik doe er nooit een deksel op, gewoon bij tijd en wijlen omscheppen.
Naar behoefte zout en peper en een theelepeltje (echt niet méér) kummel toevoegen.
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid