- Login of registreer om te reageren
Tafel opmaken
Soms krijg je zo’n bord voor je en dan kun je niet kiezen: maak ik een foto of ga ik er meteen van genieten? Een plaatje om van te smullen! Wil jij bij je volgende (kerst)etentje ook een Instagramwaardig bord serveren? Met deze tips maak je borden op als een topchef!
Tip 1: Geschikt servies
Het juiste bord doet al wonderen. Kies een passende grootte en denk aan de kleur. Wit oogt lekker fris, maar op een chique, donker bord kun je het gerecht er juist uit laten springen.
Tip 2: Ruimte = elegantie
Hoe lekker een gerecht ook is: less is more. Als je wat ruimte overlaat op je bord, dan krijgt het gerecht meer aandacht. In restaurants gebruiken ze steeds vaker alleen de linker- of rechterhelft van het bord. Extra aardappeltjes of groente serveer je er eventueel bij in schaaltjes.
Tip 3: Kies voor kleur
Van een kleurig bordje wordt iedereen blij. Zorg dat je verschillende frisse kleuren in je gerecht verwerkt. Wat verse groene kruiden of een plukje sla erop leggen, maakt al het verschil.
Tip 4: Een extra dimensie
Als je je gerecht laagje voor laagje opbouwt, breng je er diepte in. Stapel de ingrediënten tot een mooi kunstwerkje en gebruik uitsteekringen om even grote rondjes te maken.
Tip 5: Oneven aantal
Wist je dat een oneven een mooier effect geeft op je bord? Dus ga voor 3, 5 of misschien wel 7 toefjes, blokjes, streepjes of torentjes op je bord.
Tip 6: Oog voor detail
Met de juiste garnering maak je jouw gerecht helemaal af. Bewaar wat losse beetjes van enkele ingrediënten, zoals nootjes of fijngesneden kruiden. Strooi deze er als laatste overheen.
Tip 7: Keep it clean
Check net voor het uitserveren of er geen vegen, vlekken en vingerafdrukken op het bord zitten en haal zo nodig een doekje langs de rand van het bord.
Alle tips gebruikt? Dan ben je nu klaar om de show te stelen. De complimentjes zijn voor jou!